„În ultimii ani internetul, lucrurile efemere și zgomotul au preluat controlul asupra tuturor. Vom invita ascultătorii noștri să-și îndepărteze ochii și urechile de la smartphone-uri și să vină cu noi într-o călătorie din care vor recunoaște locul preeminent pe care îl deține arta în lumea noastră - nu doar în lumea culturii sau în istoria omenirii, dar și în viața de zi cu zi a omului obișnuit. Recitalul din 18 iunie face parte dintr-un turneu memorial, care aduce un omagiu celor ce au luptat constant împotriva Covid-19 și în același timp de a oferă ascultătorilor posibilitatea de a regăsi în muzică amintiri despre cei dragi. Programul este bazat pe contrastul între întuneric și lumină. Am selectat lucrări brute și imprevizibile, care se implică extatic în meditații intense, cufundate în mod persistent în tăcere, dar întrerupte de erupții bruște de fortissimo și culminații cu motive dramatice. Oricine entuziasmat de aspectele mai înflăcărate a muzicii lui Bartok, Sibelius și Enescu vor îndrăgi acest concert.”, declară violistul Vadim Grumeza, membru al cvartetului BÅLDER
Cvartetul de coarde Bålder a luat naștere în 2018 la Helsinki. În același an, ansamblul a câștigat Concursul Internațional de Muzică de cameră ‘’Florida Keys’’ și a debutat pe scena Carnegie Hall, iar în anul următor a cântat la Mozarthaus în Viena. Ansamblul alcătuit din Emil Hartikainen (vioară), Andrew Ng Wen Hao (vioară), Vadim Grumeza (violă) și Tommi Wesslund (violoncel) este afiliat Academiei de Muzică de cameră Kuhmo.
Mihai Diaconescu este absolvent al Academiei de Muzică ,,Gh. Dima” din Cluj-Napoca. Pianistul român a studiat, ca bursier Erasmus și apoi ca masterand la Academia ,,Sibelius” din Helsinki la clasa profesorului Erik T. Tawaststjerna. Formarea artistului a fost completată de cursuri de măiestrie susținute de artiști internaționali, printre care Walter Krafft, Martin Hughes, Denis Pascal, Paavali Jumppanen, sau Krysztof Jablonski. Mihai Diaconescu a obținut numeroase premii în cadrul concursurilor naționale și internaționale dintre care menționăm Premiul al II-lea în cadrul Concursului ,,Giovanni Pianisti” (Citta del Vasto, Italia); Premiul I la Concursul ,,Rovered’Oro” (San Bartolomeo, Italia) și Premiul I la Concursul „Liszt” (Cluj, România). Activitatea concertistică se desfășoară atât alături de orchestre românești, cât și pe scene din Germania, Italia, Austria, Armenia, Polonia, Finlanda, Rusia, Ungaria, Bulgaria și Polonia.