Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Dacă tușești 3 luni nu e răceală

Dacă tușești 3 luni nu e răceală

de Mariana Zaharia    |   

Încercările medicilor de a-i convinge pe români să meargă la medic după primele semne ale bolii sunt adesea sortite eșecului. O dovadă este faptul că România ocupă primul loc în Europa la incidența cazurilor de tuberculoză, asta deși în țară tratamentul și consultațiile sunt gratuite. Nu doar atât! Există şi un proiect pilot prin care pacienţii cu TBC primesc bani dacă aleg să urmeze tratamentul în ambulatoriu şi nu se internează în spital. 

Specialiștii spun că o parte dintre pacienți nu știu că au boala. Având în vedere că mulți nu se duc la medic nici atunci când au simptome, de profilaxie nici nu poate fi vorba! În aceste condiţii, scopul medicilor pneumologi este de a depista cât mai mulţi bolnavi de TBC la scurt timp după infectare, ca să oprească transmiterea. „În general, în dispensarele TBC vin simptomaticii. Cei care tuşesc, au simptome sau cei care sunt chemaţi de medici ca fiind contacţi cu persoane care au fost depistate cu TBC. Deci nu vin preventiv! Pentru noi este important ca orice persoană care prezintă tuse mai mult de 2-3 săptămâni şi nu cedează să se prezinte urgent la medic. Când pacientul a fost depistat într-o fază incipientă de boală, medicul stopează acest cerc vicios şi nu mai infectează. Un pacient poate infecta 10-15 persoane care cu timpul pot deveni şi ei pacienţi, într-un an, doi sau trei. Principala metodă de a scădea incidenţa este să depistăm cât mai precoce cazurile, ca să fie trataţi şi izolaţi, să stopăm infecţia”,  a declarat pentru Jurnalul Marioara Micu, medic coordonator al dispensarelor de pneumoftiziologie (PNF) din judeţul Argeş. 

Confundă simptomele

Tusea, oboseala, lipsa poftei de mâncare, principalele simptome ale tuberculozei, sunt adesea ignorate de cei mai mulți pacienți. Aceştia dau vina pe stresul zilnic și așteaptă ca simptomele să treacă de la sine. Nici prin mine nu le trece că ar putea avea tuberculoză (TBC), o boală foarte contagioasă. Aceștia confundă simptomele cu o răceală rebelă sau cu efectele fumatului. Mai grav este că nu merg la medic și pot transmite boala. „De oriunde o pot lua! Este o boală respiratorie pe care o pot lua din autobuz, de la serviciu sau din magazin. Mulți poate o au şi nu știu. Dacă e fumător şi tuşeşte zice că e de la fumat. Boala atacă în special persoane cu un sistem imunitar slăbit. În trecut era numită bola săracului, dar acum nu mai este aşa”, explica Sorina Honţaru, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Argeş. 

Bolnavii de duc târziu la medic

Atât de important este ca pacienţii cu TBC să fie depistaţi la timp, încât a fost eliminată procedura standard. Se pot prezenta direct la dispensarele PNF fără a avea nevoie de trimitere. Chiar şi aşa, medicii au constatat că pacienţii vin prea târziu la consultaţie. „Se prezintă pacienţi cu forme grave, forme extinse. Vin tardiv la medic. Formele sunt intens contagioase cu leziuni pe amândoi plămânii pe care le-am mai văzut cam în urmă cu 20 de ani. De când cu COVID-ul se tem să vină la un control preventiv. Spun că vin de una şi se infectează cu alta. În aceste cazuri cresc sechelele, că se vindecă de TBC, dar rămân cu insuficienţe respiratorii şi cu fibroze (n.r. cicatrizarea ţesuturilor pulmonare). Am avut, recent, un pacient care tuşea de trei luni. Mi-a spus că el a crezut că e o răceală! Marea noastră problemă este că nu vin la timp! Având această prezentare tardivă, sigur că şi decesele au crescut prin TBC. Pe primele 6 luni din acest an au fost în jur de 7 decese în Argeş. De aceea facem mereu recomandări să vină la medic. Toţi simptomaticii, toţi cei care tuşesc cronic, toţi cei care au intrat în contact cu un bolnav de TBC se pot prezenta pentru examinare directă, fără trimitere de la medicul de familie, la dispensarele Costeşti, Piteşti, Topoloveni, Curtea de Argeş şi Câmpulung, 5 dispensare cu medici pneumologi şi aici pot fi testaţi radiologic, examinaţi clinic, dacă medicul depistează ceva se vor face examene suplimentare. Dacă este o urgenţă, pacientul se poate prezenta direct la unul din spitalele TBC, Leordeni, Valea Iaşului, Câmpulung”, a mai spus Marioara Micu. 

33 de  lei pentru hrană

Banii nu pot fi consideraţi un factor care să-i împiedice pe pacienţi să meargă la consult.  În plus, bolnavii de TBC beneficiază de tratament gratuit. Mai mult, dacă sunt depistaţi pozitiv, pot primi şi bani! „Absolut totul este gratuit, şi examenul radiologic, şi tratament, cei care sunt în câmpul muncii au dreptul la concediu medical până la vindecare. Mai nou, este un proiect pilot, în mai multe judeţe, pentru tratamentul ambulatoriu de lungă durată, destinat celor care nu se internează. Pacienţii fac tratament şapte luni, nouă luni şi pe perioada respectivă primesc stimulente de 33 de lei pe zi. Sunt bani destinaţi pentru hrană. E suma care ar fi fost cheltuită pentru hrana lor dacă ar fi fost în spital”, a explicat coordonatorul dispensarelor de pneumologie din judeţul Argeş.

În primele 6 luni din acest an, în cele cinci dispensare din Argeş, au fost examinate clinic 3.451 persoane, au făcut examene radiologice pulmonare 1.898 persoane şi s-au efectuat 2865 examene de spută pentru bacilul Koch. La minori de până în 18 ani au fost şi 86 teste la tuberculină care indică dacă este infectat cu bacol Koch. 47 de copii care au intrat în contact cu persoane depistate cu TBC au fost testaţi profilactic. Numărul cazurilor noi şi readmise de TBC, declarate în primele şase luni în 2022, a fost de 125  persoane bolnave (adică 18,53 la 100.000 locuitori), menţinându-se trendul de scădere din anii precedenţi. În 2020 şi 2021 incidenţa a fost de 29,35 la 100.000 locuitori, în 2019 era de 54,7  la 100.000 de locuitori (319 cazuri noi şi readmise), în 2018 de 55,2 la 100.000 de locuitori şi în 2017 de 60,8 la 100.000 de locuitori. Cea mai mare incidenţă a fost înregistrată în 2004, de 148 la 100.000 de locuitori, în jur de 12.000-13.000 de cazuri pe judeţ.

 „Se prezintă pacienţi cu forme grave, forme extinse. Vin tardiv la medic. Formele sunt intens contagioase cu leziuni pe amândoi plămânii pe care le-am mai văzut cam în urmă cu 20 de ani”-  Marioara Micu, medic coordonator al dispensarelor de pneumoftiziologie (PNF) din judeţul Argeş

„Mulți poate o au şi nu știu. Dacă e fumător şi tuşeşte zice că e de la fumat. Boala atacă în special persoane cu un sistem imunitar slăbit”, Sorina Honţaru- director DSP Argeş

 

„Absolut totul este gratuit şi examenul radiologic şi tratament, cei care sunt în câmpul muncii au dreptul la concediu medical până la vindecare” - Marioara Micu.

Subiecte în articol: bolnavi TBC TBC tuse tuberculoză
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri