Jurnalul.ro Ştiri Externe Unde tragi și unde explodează: Daghestan, în război cu Ucraina

Unde tragi și unde explodează: Daghestan, în război cu Ucraina

20 de polițiști și mai mulți civili, printre care și un preot, și-au pierdut viața în atacurile din prima zi de Rusalii din Daghestan - o republică autonomă din componența Federației Ruse, învecinată cu Cecenia. De asemenea, cinci teroriști au fost omorâți. Au fost vizate posturi de poliție, biserici și o sinagogă din această țară cu populație majoritar musulmană, care nu este în fața primului atentat de acest fel.

Atacatorii nu au fost identificați oficial, însă presa rusă relatează că printre trăgători se numără doi fii ai lui Magomed Omarov, șeful unei regiuni învecinate cu capitala Mahacikala, care de-altfel a și fost reținut de poliției.

Aceasta nu l-a împiedicat pe șeful republicii, Serghei Melikov, să sugereze că Ucraina a fost implicată în atac și că Daghestanul este acum implicat direct în războiul din Ucraina. „Înțelegem cine se află în spatele organizării atacurilor și ce scop au urmărit”, a spus Melikov.

În corul propagandei a intrat și șeful Comisiei pentru afaceri internaționale din Duma de Stat, Leonid Slutsky, care a afirmat că atacurile din Daghestan și o lovitură cu rachete, care a avut loc tot duminică, în care au murit patru oameni în Sevastopolul ocupat de Rusia, „nu pot fi o coincidență”. „Sunt sigur că aceste evenimente tragice au fost orchestrate din străinătate și au scopul de a semăna panica și de a diviza poporul rus”, a spus Slutsky.

Rusia, prea „amabilă” ca să fie atacată de teroriști  

În context, trebuie reamintit că însuși președintele Vladimir Putin a pus atentatul din martie, de la sala de concerte Crocus, soldat cu 147 de morți, pe seama Ucrainei, deși Statul Islamic revendicase atacul. Folosind o logică tipică pentru Kremlin, Putin a explicat că „Rusia nu poate fi ținta atacurilor teroriste”, deoarece este „un exemplu unic de armonie interreligioasă și unitate interetnică”.

Afirmațiile președintelui au fost contrazise imediat de un comunicat al serviciului de securitate internă a Rusiei, FSB, care a informat că a dejucat un atentat IS asupra unei sinagogi din Moscova.

Surprinzător, acum, singurul care a făcut notă discordantă a fost Dmitrin Rogozin, viceprim-ministru al Rusiei, care a avertizat că dacă fiecare atac ar fi pus pe seama „mașinațiunilor Ucrainei și ale NATO, vom avea mari probleme”.

Între 2007 și 2017, o organizație jihadistă numită Emiratul Caucazului a organizat atacuri în Daghestan și republicile ruse învecinate Cecenia, Ingușetia și Kabardino-Balkaria.

Kremlinul acuză SUA că „ucide copii ruși”

Rusia a acuzat Statele Unite și a promis „consecințe” pentru un atac ucrainean cu rachete asupra unei ținte din Sevastopol, în Crimeea ocupată, în care și-au pierdut viața patru persoane, dintre care doi copii. Alte 150 de persoane ar fi fost rănite, după ce resturi din rachetele doborâte de apărarea antiaeriană au căzut pe o plajă. Televiziunea rusă de stat a difuzat imagini cu răniți transportați cu șezlonguri pe post de targă.

SUA furnizează Ucrainei rachete ATACMS capabile să lovească ținte aflate la o distanță până la 300 de kilometri. 

Purtătorul de cuvântă al președinției ruse, Dmitri Peskov, a declarat ieri ziariștilor ruși că „implicarea Statelor Unite, implicare indirectă, nu poate rămâne fără consecințe”. 

La începutul lunii, după sosirea în Ucraina a ajutorului militar american, Vladimir Putin a amenințat că ar putea furniza armament de aceeași clasă unor țări, pentru ca acestea să lovească țări occidentale. 

Ministrul rus al Apărării a afirmat că rachetele ATACMS sunt programate de specialiștii americani și ghidate prin sateliții SUA

Subiecte în articol: daghestan război Ucraina
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri