Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate De ce nu e bine să te „împrieteneşti” necondiţionat cu medicamentele

De ce nu e bine să te „împrieteneşti” necondiţionat cu medicamentele

de Florin Condurateanu    |   

Există o utilizare exagerată a antibioticelor şi când e cazul, şi când nu. Abuzul acesta de antibiotice se extinde şi în răcelile apărute la copii. Aceeaşi folosire după propria voinţă a antiinflamatoarelor în situaţia oricărei dureri de genunchi sau şold nu ţine cont de efectele secundare ale acestor antireumatice.

 

În folosirea antibioticelor, trebuie să se ştie că acestea nu atacă viruşii. Antibioticele sunt utilizate de medici când a apărut o infecţie cu microbi. În caz de răceli, de gripe, de guturaie – deci de boli provocate de viruşi -, nu se apelează la antibiotice, pentru că acestea nici nu deranjează viruşii.

În răcelile, gripele de natură virotică, e bine să se folosească antitermice, paracetamol, ceaiuri, dar după cum recomandă medicul. Abuzând de antibiotice, nu numai că viruşii se distrează nederanjaţi, dar apare şi rezistenţa la antibiotice a germenilor, microbilor, care capătă obişnuinţă, chiar dezvoltă tulpini noi de microbi, din ce în ce mai insensibili la terapia cu antibiotice. Antiinflamatoarele - fie cu cortizon, fie fără - reprezintă o clasă de medicamente importantă. Dar aceste antiinflamatoare prezintă şi o listă de efecte secundare negative, în prim-plan fiind atacul asupra tubului digestiv. La apariţia durerilor de la artroze, uzura articulaţiilor, la neplăcerile aduse de schimbarea vremii la oamenii meteo-sensibili, la necazurile ce însoţesc bolile reumatice de natură inflamatoare, suferinzii se tratează cu medicamente antiinflamatoare, cu antireumatice cortizonice sau nesteroidiene, fără să aibă recomandarea medicilor. Se poate ajunge la periculoasele hemoragii digestive, se constată agresiunea asupra mucoasei aparatului digestiv, aşa că doar medicul este cel ce decide apelarea la antiinflamatoare.

Uneori, aceste antiinflamatoare au alături medicamente de protecţie digestivă.

 

De altfel, orice medicaţie hotărâtă de pacientul însuşi, care a plecat urechea la sfaturile unei rude, ale unei vecine, este în practică nu numai ineficientă, ci chiar periculoasă.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri