Deși ne atrag prin culori diverse și gusturi dulci, băuturile răcoritoare ne afectează silueta și sănătatea. Fie că sunt accidulate sau nu, trebuie să știi că toate conțin zahăr, ceea ce duce la acumularea multor kilograme în plus, ceea ce favorizează apariția obezității. Majoritatea sucurilor din fructe au și zahăr adăugat de producători, pe lângă fructoza și zaharoza din conținutul citricelor.
Cele mai multe sucuri au în compoziție benzoat de sodiu, un consesrvant care poate provoca urticarii, eczeme, dar și astm. Pe lângă acesta, băuturile mai conțin și acidul fosforic, care are un rol important în formarea pietrelor la rinichi și apariția osteoporozei, prin scăderea densității osoase.
Pe lângă substanțele nocive din sucuri, și recipientele în care sunt ambalate acestea reprezintă un pericol semnificativ pentru sănătate. Cele mai multe se află fie în cutii din aluminiu, care conțin bisfenol, substanță ce afectează sistemul endocrin, fie în plastic. Pe lângă faptul că particule din acesta intră frecvent în băuturi, plasticul poluează iremediabil mediul înconjurător.
Un efect deloc de neglijat este faptul că sucurile carbogazoase crează dependență din cauza zahărului, dar și a cafeinei. Simptomele provocate de cafeină sunt oboseala, iritabilitate, insomnia, depresia, durerile de cap.
Totodată, sucurile conțin așa numitele calorii goale, ceea ce înseamnă că în mod frecvent acestea nu conțin și substanțe nutrivie, adică prin consumul acestora nu beneficiezi de minerale, vitamine, proteine, etc.
Cele mai importante afecțiuni cauzate de consumul de sucuri sunt obezitatea, diabetul, osteoporoza, astmul, cariile dentare, afecțiuni ale pielii.
Ce spun studiile
Un pahar de suc pe zi crește riscul de obezitate cu 32,8%. Nici cele dietetice nu sunt mai bune, în mod paradoxal acestea prezentând o predispoziție la obezitate mai mare de 54,5%. În plus, băuturile dulci reprezintă un pericol cu 80% mai mare de a dezvolta diabetul de tip II, față de alte persoane. Alte afecțiuni dezvoltate prin consumul acestora sunt ciroza hepatică, mărirea presiunii arteriale și apariția cancerului.