Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet De ce se supraapreciază incompetenţii şi ignoranţii? Iată explicaţia

De ce se supraapreciază incompetenţii şi ignoranţii? Iată explicaţia

“Adevărata cunoaştere este a-ţi şti dimensiunea ignoranţei”, spunea Confucius. Această vorbă de duh face trimitere la cei care debordează de încredere şi stimă de sine, afişând un comportament alterat de incapacitatea de a se autoevalua corect.

Nu există domeniu în care să nu întâlnim persoane care nu îşi pot accepta lacunele şi care nu îşi pot da seama de propria incompetenţă. Ceea ce frapează însă este atitudinea acestora, care manifestă o falsă percepţie asupra propriilor competenţe, dând naştere supraevaluării.

Explicaţia unui astfel de comportament este, potrivit psihologilor, efectul Dunning-Kruger, numit şi efectul de supraîncredere/supraapreciere. Acesta este un mecanism de gândire care generează o eroare de autoevaluare, în virtutea căreia persoanele ignorante, incompetente îşi apreciază nivelul de inteligenţă, de cunoaştere şi de competenţă ca fiind cu mult mai ridicat decât în realitate.

Efectul Dunning-Kruger a fost demonstrat şi definit de către psihologii americani, David Dunning, profesor la Universitatea Michigan, şi Justin Kruger, specialist în psihologia socială, de la School of Commerce, a Universităţii din New York. În studiul lor elaborat, aceştia au analizat diverse competenţe sau incompetenţe ale sportivilor, conducătorilor de autovehicule sau în legătură cu capacitatea unor oameni din diverse categorii sociale de înţelegere a unui text. Concluziile au fost aceleaşi în toate cazurile analizate de David Dunning şi Justin Kruger.

1. Persoanele incompetente tind să................

Citește mai departe și află De ce se supraapreciază incompetenţii şi ignoranţii?

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri