Jurnalul.ro Editoriale De la „podul de flori” la „podul de euro”

De la „podul de flori” la „podul de euro”

de Daniel Apostol    |   

La 30 de ani de la primele acțiuni derulate sub denumirea de „podul de flori - când, pentru prima oară după cel de-Al Doilea Război Mondial, fosta frontieră româno-sovietică a putut fi traversată fără acte de către cetățenii de pe ambele maluri ale Prutului - și ca parte a noului efort de a ajuta Moldova să traverseze una dintre cele mai dificile perioade ale ultimelor decade, Uniunea Europeană (și implicit și România) construiește un nou pod, de data asta un pod de asistență macrofinanciară.

La puțină vreme după ce impactul economic al invadării Ucrainei de către Rusia începea să-și arate colții, comisarul european pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi, anunța, la 5 aprilie 2022, acordarea unei sume suplimentare de 53 de milioane de euro pentru a ajuta Republica Moldova să facă față repercusiunilor multiple ale agresiunii militare ruse împotriva Ucrainei. Anunțul a fost făcut în cadrul Conferinței ministeriale de la Berlin de lansare a Platformei de sprijin pentru Moldova, instituită de Germania, Franța și România și care reunește statele membre ale UE alături de țările G7 și alți parteneri internaționali. Apoi, la 6 aprilie, Parlamentul European și Consiliul adoptau o schemă de sprijin pentru Moldova în valoare de 150 de milioane de euro (120 de milioane de euro în împrumuturi pe termen mediu, în condiții concesionale și 30 de milioane de euro în granturi). Ajutorul macrofinanciar a intrat în vigoare pentru doi ani și jumătate, urmând să fie plătit în trei tranșe a câte 50 de milioane de euro fiecare. Dar „podul de euro” continuă să fie realizat și pe alte căi. 

Iată că de la 1 noiembrie, intră în vigoare un nou acord de îmbunătățire a fluxurilor comerciale dintre UE și Moldova și privește facilitarea comerțului pentru întreprinderi. UE și Moldova le vor oferi reciproc avantaje operatorilor economici autorizați ai celeilalte părți, cum ar fi mai puține controale vamale și tratament prioritar la vămuire. Acordul reprezintă un important pas înainte în relațiile comerciale dintre UE și Moldova, va oferi și mai multe oportunități comerciale și va contribui la buna circulație a mărfurilor între cele două părți, fără a compromite standardele înalte de securitate. Într-un moment în care operatorii economici au nevoie de tot sprijinul pe care îl pot obține pentru a depăși criza actuală cauzată de războiul din Ucraina, acordul va face comerțul mai ușor și mai puțin costisitor pentru mulți comercianți din UE și din Republica Moldova. Noul acord vine să întărească relațiile dintre Republica Moldova și UE, care a devenit cel mai mare partener comercial al țării de peste Prut, reprezentând 52,2 % din totalul schimburilor comerciale ale țării. Iar exporturile din UE către Moldova s-au ridicat la 3,8 miliarde de euro în 2021.

Mai amintesc aici și că premierii de la București și Chișinău au semnat, încă din 11 februarie anul acesta, un acord pentru programul de asistență tehnică și financiară care are la bază un ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro acordat de România Republicii Moldova. Solidaritatea europeană cu Moldova se arată mai puternică decât oricând, podul de euro este în plină construcție, iar România joacă un rol aparte. 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri