Jurnalul.ro Ştiri Social Declaraţia DSP de intrare în ţară, în format digital

Declaraţia DSP de intrare în ţară, în format digital

de L. Budin    |   

Cei care se întorc în România pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă au acum la dispoziţie o aplicaţie care simplifică procedura de completare a declaraţiei epidemiologice, solicitată de Direcţia de Sănătate Publică (DSP). Se reduce astfel timpul de așteptare la „Sosiri”, se fluidizează traficul pasagerilor şi scade riscul de răspândire a virusului SARS-CoV-2.

 

Declaraţia epidemiologică este cheie pentru identificarea, la punctele de frontieră sau la sosirea pe aeroport, a cazurilor care necesită punerea în carantină și a contacților direcți.

Când s-au introdus restricțiile de intrare în țară, declaraţiile solicitate de direcţiile de sănătate publică puteau fi completate doar olograf, pe hârtie. Cetăţenii pierdeau mult timp, iar cozile formate creşteau riscul de infectare. Aplicaţia dezvoltată de organizaţia neguvernamentală Cititzen Next, împreună cu Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) elimină toate aceste inconveniente.  

 

Muncă de voluntari

În a doua parte a lunii martie s-a format un grup de suport, care a participat la consultări cu Ministerul Sănătății. Tema? Identificarea soluțiilor digitale pentru limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2 pe teritoriul României. Organizaţia Cititzen Next, prezentă la discuţii, a identificat o problemă privind procedura de completare a declarațiilor DSP la frontieră și a propus o alternativă. Ministerul a agreat soluţia, iar organizaţia a format o echipă de 14 dezvoltatori de software care au pus la punct, pe bază de voluntariat, sistemul de digitalizare a declaraţiei.

STS administrează, la ora actuală, sistemul şi pune la dispoziţie infrastructura pentru transmiterea datelor către Ministerul Sănătăţii şi către fiecare direcţie de sănătate publică.

 

Creşte traficul internaţional

„Oportunitatea deciziei pentru implementarea declarației digitale DSP din punctul de frontieră este susținută de faptul că, potrivit previziunilor oficiale, pandemia va fi prezentă, cu intensități diferite, în următorii 2 ani”, se menţionează pe site-ul Citizen Next. „Relaxarea interdicțiilor (...) va conduce la creșterea traficului internațional, fapt ce recomandă adoptarea unor măsuri ce pot fluidiza traficul, inclusiv prin recursul la soluții digitale”.

Experiența altor țări arată că o aplicație disponibilă la punctele de frontieră poate ajuta la controlul bolii. Guvernul Coreei de Sud, care a avut o astfel de aplicaţie, a raportat doar 240 de decese în lunile de la declanşarea pandemiei.

 

Paşii de urmat

Deocamdată, aplicaţia poate fi folosită doar pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti. Practic, pasagerii pot completa, de pe orice dispozitiv electronic cu conexiune la internet, datele declaraţiei epidemiologice.

Paşii sunt următorii: călătorul accesează https://chestionar.stsisp.ro, folosind datele mobile sau rețeaua WiFi Otopeni Airport, completează datele solicitate şi validează, apoi trimite formularul. Este important să menţioneze adresa de izolare sau să marcheze adresa de izolare cu adresa de domiciliu. Călătorul va primi apoi un cod QR pe telefonul înregistrat în aplicaţie. Va trebui să tipărească declaraţia sau să scaneze codul QR la ghişeul amplasat special în zona Sosiri şi să ridice declaraţia de acolo – cu care se va prezenta la ghişeele DSP.

 

 

 

 

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri