Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Deformările coloanei, mai frecvente în rândul fetelor

Deformările coloanei, mai frecvente în rândul fetelor

de Florin Condurateanu    |   

Coloana vertebrală trebuie menajată, fiindcă în vertebre se adună o grămadă de forţe. De aceea s-au stârnit şi polemici, cum e recomandat să cari greutăţile. Cum e bine să poarte ghiozdanul adolescenţii şi puberii? Căci defecte de ţinută apar la copii, chiar cu maladii ale coloanei: scolioză şi cifoză.

 

În oricâte contraziceri s-ar ciocni specialiştii, într-o direcţie sunt de acord: coloana trebuie să fie cât mai mult uşurată de eforturi, să se echilibreze greutăţile transportate pentru a păstra o simetrie a eforturilor. Majoritatea specialiştilor afirmă că atunci când omul ridică de jos o sacoşă, un geamantan, dar şi greutăţi mai mici, trebuie să se ajute şi de muşchii picioarelor. Deci ridicarea de jos a unei greutăţi e bine să se facă din poziţia “pe vine”. La efortul preluării de jos a acestor sacoşe, se angajează astfel şi muşchii coapselor, descărcând coloana vertebrală de o parte a forţelor. În plus, e recomandabil ca greutăţile de cărat să fie împărţite în două sacoşe pentru a solicita echilibrat şi partea stângă şi partea dreaptă a corpului. Tocmai de aceea e bine ca elevii să ducă mulţimea de cărţi, de caiete în ghiozdane purtate în spate. Sau în rucsac aşezat pe spate, că aşa e modern. Să se evite căratul rechizitelor, a greutăţilor într-o servietă purtată doar într-o mână. Se prezintă la spital alarmant de mulţi copii cu scolioză sau cifoză.

Scolioza este diagnosticată ca o curbare a coloanei spre forma literei “S”. această deformare fiind observată din spate. Cifoza este deformarea sub formă de cocoaşă, văzută coloana din profil. Profesorul doctor Mihai Jianu susţine că nu poziţia rea în bancă, la biroul pentru lecţii este cauza scoliozei şi cifozei. Atunci ar trebuie să fie afectaţi în egală măsură şi fetele şi băieţii, postură greşită în poziţie au şi băieţii şi fetiţele. Majoritatea adolescenţilor, puberilor cu scolioză şi cifoză se găseşte în rândul fetelor. La pubertate fetele schimbă balanţa hormonală şi noua balanţă de hormoni se pare că înmoaie vertebrele, ducând la deformările coloanei.

 

Când în aceste deformări ale coloanei nu se depăşeşte pragul de 20%, se apelează la gimnastică medicală, la înot. Peste 20% până la 35% deformare de la poziţia normală a coloanei se poartă corsete cât mai multe ore din cele 24 ale unei zile. Peste 35% în deformare se impune operaţia pe coloană.

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri