Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Descoperire medicală. Legătură IMPORTANTĂ între infarct și depresie

Descoperire medicală. Legătură IMPORTANTĂ între infarct și depresie

Cercetătorii au încercat să găsească o legătură între infarct și depresie. Cele două condiții au fost corelate de-a lungul anilor, însă oamenii de știință nu au reușit să explice de ce s-a întâmplat acest lucru, transmite Daily Mail.

Acum, experții au ajuns la concluzia că inflamația – prima linie de apărare a corpului – ar putea fi de vină. Atât infarctul, cât și depresia declanșează eliberarea de substanțe inflamatorii în sânge.

Inflamația a fost legată de nivelul mare de colesterol „rău” și trigliceride – grăsimea găsită în sânge.

Cercetătorii de la Universitatea Cambridge au analizat datele de la peste 360.000 de persoane pentru a ajunge la această descoperire.

„Este posibil ca infarctul și depresia să împărtășească mecanisme biologice comune”, a spus doctorul Golam Khandaker, autor al studiului. Doctorul Khandaker a adăugat că acestea se pot „manifesta ca două condiții diferite în două organe diferite – sistemul cardiovascular și creierul.”

„Studiul nostru sugerează că inflamația ar putea fi un mecanism comun al celor două condiții.”, a mai spus autorul studiului.

Cercetările anterioare au sugerat că în jur de 40% dintre pacenți s-au confruntat cu depresie după un infarct. Acest procent a fost considerat prea mare pentru a putea fi pus pe seama tulburărilor emoționale.

„Trebuie să încetăm să ne mai gândim la sănătatea mentală izolat de cea fizică și invers.”, a spus doctora Sophie Dix.

Subiecte în articol: infarct depresie
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri