Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Descoperire uimitoare în genetică. Oamenii cu ochii albaștri au un strămoș comun

Descoperire uimitoare în genetică. Oamenii cu ochii albaștri au un strămoș comun

Oamenii cu ochii albaștri au un singur strămoș, ceea ce înseamnă că ar putea fi rude între ei, cel puțin din punct de vedere științific.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că persoanele cu ochii albaștri au un singur strămoș, ceea ce înseamnă că toți ar putea fi rude între ei. Culoarea albastră a ochilor este dată de o genă recesivă, adică trebuie să fie transmisă de două dintre gene pentru ca această caracteristică să devină evidentă. 

Oamenii de știință au depistat astfel că o mutație genetică, care a avut loc în urmă cu 6.000-10.000 de ani, este responsabilă de culoarea albastră a ochilor oamenilor care trăiesc astăzi. Trecerea de la ochii căprui la ochii albaștri nu este o mutație nici bună, nici rea. Este doar una dintre numeroasele mutații, cum sunt cele pentru culoarea părului, chelie, pistrui, care nici nu aduc beneficii dar nici nu afectează probabilitatea unei persoane de a supraviețui, scrie historyofyesterday.com.

Prof. Hans Eiberg de la Departamentul de Medicină Celulară și Moleculară al SUA a descoperit această genă în 2008. Pe baza mai multor studii, cu accent pe genomul uman, el a ajuns la o concluzie interesantă care spune că organismul uman va continua să evolueze.

„Acest lucru arată că natura amestecă în mod constant genomul uman, creând un cocktail genetic de cromozomi și provocând diferite schimbări”, spune specialistul. 

Inițial, toți strămoșii noștri aveau ochii căprui dar, o mutație care afectează gena OCA2 din cromozomii noștri, a dus la nașterea oamenilor cu ochi de culori diferite. Luând în considerare faptul că între 8% - 10% din populația globală are ochii albaștri, este posibil ca oamenii cu ochii albaștri să aibă un singur strămoș. Cu toate acestea, întrebarea pe care probabil și-o pune toată lumea este - Cine este acest strămoș special?

Un alt cerecetător, prof. Peter Ralph de la USC Dornsife, universitate din California de Sud, a folosit matematica, statisticile și analiza datelor genomice pentru a afla despre demografia umană și evoluție, în 2013. Dar pentru că la fiecare generație numărul de strămoși se dublează, "este aproape imposibil să deducem cine este acel strămoș, pur și simplu pentru că nu avem datele necesare pentru a îndrepta cercetarea către o singură persoană. Dar cele mai multe dintre studiile care au fost efectuate indică faptul că există un singur strămoș", explică acesta.

 

Subiecte în articol: ochi albastri
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri