Jurnalul.ro Timp liber Culinar Reteta de weekend: Desert fără gluten de la Chef Paul Siserman

Reteta de weekend: Desert fără gluten de la Chef Paul Siserman

de Georgiana Ionita    |   

În ultima vreme, multe persoane au optat pentru o dietă din care au exclus glutenul. Și nu mă refer la cei diagnosticați cu boala celiacă. Medicii susțin că și cei care doresc să evite senzația de balonare, disconfortul abdominal și alte probleme de digestie trebuie să aibă o alimentație fără gluten. Glutenul este o proteină care se găsește în cereale cu spic precum grâu, hamut, orz, secară, fiind greu de digerat.

Nu voi emite opinii nici pro gluten, nici contra. Am decis să vă ofer o rețetă de Desert fără gluten aducându-mi aminte de o declarație a celebrului tenismen sârb Novak Djokovic, făcută dupa ce medicul i-a eliminat glutenul din alimentație, ca urmare a faptului că la analize s-a dovedit că sportivul era sensibil la acesta. El spunea la acea vreme că medicul a făcut o treabă foarte bună, mai ales că din momentul în care a schimbat alimentația nu doar că a pierdut în greutate, dar a simțit că mișcarea îi era mai rapidă, simțindu-se într-o formă fizică foarte bună. De altfel, în anul 2011 Djokovic a avut parte de cel mai bun sezon în tenis. Coincidență sau nu, asta decideți voi.

Așadar, iată cum puteți prepara acest desert fără gluten.

Pentru blat, aveți nevoie de:

200 de grame de gălbenușuri de ou

35 de grame de zahăr

35 de grame de albuș de ou

135 g unt

135 g de migdale curățate

 

Pentru crocantul de migdale:

200 de grame de migdale curățate

35 de grame de zahăr pudră

1 vârf de cuțit de sare

Apă, după cum este necesar

 

Pentru sosul de mango:

1 mango

sirop de zahăr, după gust

 

Pentru jeleu de yuzu:

250 ml de suc de yuzu

1 linguriță de agar-agar

 

Pentru sosul de mentă:

200 ml smântână de frișcă

mentă proaspătă

 

În procesul de gătire, se începe cu blatul. Bateți gălbenușurile până devin cremoase, apoi începeți să încorporați încet zahărul.

Între timp, bateți spumă albușurile și topiți untul. Apoi puneți migdalele într-un procesor, mixați până devin foarte fine și adăugați untul topit și gălbenușurile. Albușurile le bateți spumă și încorporați cu o paletă – ușor, din exterior spre interior.

Ungeți o formă cu puțin unt și puneți compusul la 160’C până se coace.

Crocantul se face în felul următor:

În procesor adăugam ingredientele și mixăm până ajungem la o pastă omogenă și densă. Întindeți pasta pe o foaie de copt și puneți-o în cuptor, lângă blat, până devine crocantă.

În timp ce cuptorul coace, trecem la sosul de mango. Se prepară siropul prin dizolvarea într-o oală mică a unei cantități egale de zahăr și apă. Mango se curăță scoțând sâmburele și crestând pe interior coaja, apoi miezul se pune în procesor împreună cu siropul de zahăr și se obține un sos dens.

Pentru jeleul de yuzu  (Yuzu amintește la gust de grapefruit, dar oarecum și de mandarină, fiind acrișor-amărui. Nu este mâncat decât rareori ca fruct, în schimb este foarte mult folosit în bucătăria japoneză la fel cum este folosită lămâia în bucătăria europeană, de exemplu. Din yuzu se face oțet și marmeladă sau este folosit și ca ingredient al prăjiturilor. Se va amesteca sucul de yuzu cu agar-agar și apoi se aduce la fierbere, amestecând constant. Puneți să se răcească într-un recipient până când se îngroașă. Atunci când se va întări, se taie cuburi sau sub forma pe care o preferați.

În cele din urmă, sosul de mentă este la fel de simplu de făcut ca restul preparatului:

Jumătate din smântâna de frișcă se pune în blender, alături de mentă, și jumătate se bate până la obținerea unei cantități de frișcă densă. Apoi se amestecă cu cea cu mentă și se omogenizează.

Pentru montaj, procedați în felul următor:

Sosul de mango îl întindeți în farfurie, blatul căldut îl puneți în mijloc, apoi crocantul tăiat în forma blatului, adăugați jeleul și apoi crema fină de mentă. J

Până data viitoare, fiți inspirați în bucătărie și în viață!

Chef Paul Siserman (InkChef)

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri