Jurnalul.ro Ştiri Justitie Despăgubiri pentru victimele Holocaustului

Despăgubiri pentru victimele Holocaustului

de Dan Constantin    |   

Decizie importantă a unei instanțe din SUA care deschide calea proceselor pentru despăgubirea supraviețuitorilor sau urmașilor victimelor Holocaustului din Ungaria. Procesele inițiate în Ungaria, țară în care peste 500.000 de evrei, inclusiv din teritoriile smulse României prin Dictatul de la Viena, au fost asasinați în timpul regimului fascist, nu au avut finalitate. Un grup de 14 supraviețuitori ai Holocaustului și urmași ai acestora s-au adresat Curții de Justiție din Statele Unite solicitând răspunderea guvernului Ungariei și a căii ferate naționale, care a transportat sute de mii de evrei spre lagărele morții. În Olanda, într-o speță similară, un supraviețuitor al Holocaustului, ajuns la 82 de ani, obține despăgubiri de la căile ferate. În România nu au fost încă deschise asemenea procese care să atragă răspunderea statului și a CFR pentru atrocitățile la care a fost supusă populația evreiască sub regimul Antonescu.

Decizia Curții de Apel din Washington DC dă câștig de cauză reclamanților, care susțin că nu au putut ajunge la un proces echitabil în tribunalele maghiare. Totodată, este anulată și o decizie anterioară a unui judecător federal care a considerat că Tratatul de pace din 1947 dintre Ungaria și Puterile Aliate asigura imunitate statului maghiar în litigii privind fapte din timpul războiului. Suplimentar în dispozitivul deciziei instanței, este permisă deschiderea de procese în Statele Unite de către victimele Holocaustului din Ungaria. Curtea de Apel a declarat că victimele Holocaustului pot solicita despăgubiri în instanțele americane pentru orice proprietate evreiască confiscată în Ungaria din momentul expulzării evreilor din casele lor, considerând aceste furturi incluse în fapte asimilate genocidului. ,,Acesta este probabil cel mai important litigiu, și singurul, în care guvernul maghiar și căile ferate maghiare vor fi trase la răspundere pentru rolul lor în distrugerea evreilor maghiari în perioada 1941-1945” a declarat Marc Zell, consilierul juridic al reclamanților, citat de publicația Times of Israel. Avocații au solicitat curții din Districtul Columbia să trimită decizia către completul de 11 judecători, unde se află în curs un litigiu similar împotriva Germaniei.

Șicane pentru blocarea proceselor

Guvernul maghiar a invocat Tratatul din 1947 pentru a suspenda în serie procesele împotriva Ungariei deschise cu începere din 2010 în Statele Unite. O instanță federală i-a sfătuit pe solicitanți să încerce deschiderea de procese în Ungaria. ,,Nu este corect să forțăm supraviețuitorii Holocaustului și familiile lor să se întoarcă în locul suferințelor”, a susținut Zell. Deși de 20 de ani în Ungaria s-a deschis calea pentru a obține despăgubiri, victimele urmând să depună cereri în acest sens, plățile au fost o glumă sinistră. Pentru persoanele care au fost trimise la Auschwitz sau Mauthausen și au supraviețuit sau pentru familiile celor dispăruți s-ar plăti probabil o mie de dolari, a adăugat Zell. Multe cereri ale victimelor au fost respinse. Cetățenii maghiari care trăiesc în Israel şi care au solicitat despăgubiri sub numele lor evreiesc au fost respinși automat, deși numele evreiești și cele maghiare aflate în dosar au reprezentat aceleași persoane, menționează publicația citată. Sumele la care pot ajunge despăgubirile solicitate statului maghiar și căilor ferate naționale se pot ridica la zeci de miliarde de dolari. Comunitatea evreilor din Ungaria era extrem de bogată. Proprietăți imobiliare, afaceri, colecții de artă de mare valoare au fost confiscate de la evreii trimiși spre moarte. La urcarea în vagoane erau deposedați și de lucrurile personale de lucrătorii căilor ferate maghiare.

 Kinetoterapeutul clubului AJAX CÂȘTIGĂ LUPTA în Olanda

Salo Muller, ajuns la 82 de ani, după ce a scăpat din teroarea Holocaustului, s-a luptat pentru a fi despăgubite victimele din Olanda transportate spre locurile de exterminare. Președintele companiei de căi ferate a anunțat în noiembrie 2018 că își asumă răspunderea companiei NS pentru colaborarea cu ocupanții naziști în transportul celor 102 mii de evrei în lagăre, din care au supraviețuit doar 5.000. Muller a fost între anii 1958-1972 kinetoterapeutul clubului Ajax Amsterdam, în perioada de glorie, când aici juca faimosul Johan Cruyff și echipa a fost antrenată de Piști Kovacs.

,,Este anulată și o decizie anterioară care a considerat că Tratatul de pace din 1947 dintre Ungaria și Puterile Aliate asigură imunitate statului maghiar în litigii privind fapte din timpul războiului”

 

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri