Jurnalul.ro Timp liber Casa Despre optimism și avantajele persoanelor optimiste

Despre optimism și avantajele persoanelor optimiste

Studiile făcute de-a lungul timpului au arătat că optimismul influențează durata și calitatea vieții. De exemplu, medicii de la Mount Sinai St. Luke’s Hospital, din Statele Unite, au derulat mai multe studii clinice, în care au fost implicate peste 200.000 de persoane de toate vârstele și care au arătat că optimiștii au un risc cu 35% mai mic de a muri de boli cardiovasculare și neurologice.

De asemenea, un alt studiu clinic, derulat în Boston, a implicat aproape 70.000 de persoane care au fost invitate să prezinte, pe scurt, modul în care văd viața, în general, și obiceiurile alimentare pe care le au.

Studiul s-a desfășurat pe o perioadă de timp considerabilă, de 10 ani, și a confirmat ceea ce se știa deja: optimiștii au o durată de viață cu până la 15% mai mare decât persoanele care se declară pesimiste sau realiste.

În acest context este important să încerci să îți antrenezi optimismul pentru că avantajele optimismului sunt multiple, după cum vom vedea în cele ce urmează.

Fiind vorba de un concept abstract, optimismul poate fi definit în foarte multe feluri, însă principala definiție rămâne cea dată în manualele de psihologie: o atitudine pozitivă care îți permite să vezi partea bună din orice situație, influențată preponderent de moștenirea genetică, însă care poate fi educată.

Care sunt avantajele optimiștilor?

Așa cum aminteam anterior, avantajele cu care vine la pachet o atitudine pozitivă în fața greutăților vieții nu sunt deloc de neglijat.

O persoană optimistă ia decizii mai bune în situații tensionate

Optimiștii iau deciizi mai bune în momente-cheie tocmai datorită tendinței de a se concentra întotdeauna pe aspectele pozitive ale unei situații. Nu întâmplător majoritatea antreprenorilor din topurile publicate anual de revistele economice internaționale se declară optimiști incurabili și spun des că doar optimismul i-a determinat să nu renunțe după eșecuri sau diverse situații tensionate pe care au fost nevoiți să le înfrunte.

Optimiștii au un somn de noapte mai odihnitor

Studiile au arătat că o persoană care se declară optimistă are un somn de noapte mai odihnitor. Acest lucru ar putea fi corelat cu o stare de spirit generală pozitivă, care ține la distanță grijile, anxietatea, depresia și celelalte cauze ale insomniei. Un somn odihnitor de noapte este vital, de altfel, pentru menținerea sănătății întregului organism, așa că, dacă nu ești o personă optimistă din fire, cel mai probabil ar trebui să îți propui să înveți cum să devii.

Angajații optimiști promovează mai repede

Optimismul te ajută și în carieră. O persoană care afișează un optimism molipsitor are șanse mult mai mari să se facă remarcată și să obțină o promovare, arată studii făcute la Universitatea Harvard. Aceleași studii au corelat optimismul și cu un nivel ridicat de inteligență emoțională, așa că vorbim, totuși, de un efect combinat. Prin urmare, fie că lucrezi într-o bancă, într-o televiziune, agenție de publicitate, într-un studio videochat sau într-o multinațională, dacă ești o fire pozitivă ai șanse mai mari să evoluezi.

Persoanele optimiste au relații care durează mai mult

Comparativ cu cei care se declară realiști sau pesimiști, optimiștii au relații care durează mai mult. Acest lucru se datorează, cred cercetătorii, abilității native a acestora de a nu se concentra pe problemele care pot apărea ocazional într-o relație, ci pe soluțiile care există pentru rezolvarea acestora. În plus, optimiștii tind să nici nu rămână supărați prea mult timp, iar acest lucru ar putea fi, de asemenea, o explicație pentru durata mai mare a relațiilor pe care le au optimiștii cu alte persoane din jurul lor.

Optimismul ține departe depresia

În general, depresia și optimismul sunt incompatibile, așa că o atitudine pozitivă te va ajuta să treci și peste posibile episoade de depresie care ar putea apărea, la un moment dat, în viața ta. De exemplu, Winston Churchill, fostul prim-minstru britanic, care a suferit toată viața de o formă de depresie severă, s-a declarat mereu un optimist incurabil, iar acest lucru l-a ajutat în lupta constantă pe care a dus-o cu depresia.

În concluzie, acestea sunt principalele avantaje pe care le au persoanele optimiste. Nu uita că optimismul se poate învăța, așa că dacă vrei să devii mai optimist(ă) este suficient să îți aloci câteva minute zilnic pentru a încerca să te concentrezi pe părțile bune din viața ta și pentru a aprecia așa cum trebuie acele momente din viața ta când lucrurile merg exact așa cum trebuie.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri