Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Deţinătorii acţiunilor la purtător au lipici la banii publici

Deţinătorii acţiunilor la purtător au lipici la banii publici

Un număr de 384 de societăţi care au acţiuni la purtător funcţionează, în prezent, în România, cele mai multe fiind conectate la bani publici, potrivit reprezentanţilor RoAction, organizaţie care a iniţiat o campanie de strângere de semnături pentru interzicerea totală pe teritoriul României a acestei practici. Mai multe state europene au interzis deja funcţionarea acestui gen de companii pe teritoriile lor, iar o iniţiativă publică asemănătoare a fost lansată recent şi în România.

 

Conform datelor oficiale, la ora actuală, acţiunile la purtător sunt deja interzise în state precum Belgia (din 2008), Cehia (2013), Cipru, Malta, Marea Britanie (2015) şi Portugalia (2017). În plus, cea de-a patra directivă europeană împotriva spălării banilor, adoptată în anul 2015, trebuia transpusă şi adoptată în fiecare stat membru UE încă din iunie 2017. Iniţiativa legislativă care vizează strângerea de semnături de la cetăţenii români pentru interzicerea folosirii acţiunilor la purtător a fost lansată recent la Bucureşti. Inţiatorii ei sunt RoAction, în parteneriat cu Funky Citizens, Rise Project, Transparency International, Frontline şi Blocul Naţional Sindical. Pentru ca iniţiativa să devină propunere legislativă şi să ajungă în Parlament este nevoie de 100.000 de semnături.

 

Problema apare atunci când aceste societăţi aparţin unor persoane care îşi acordă singure contracte cu statul sau unor persoane care fac parte din grupuri mafiote sau teroriste (...) europarlamentarul Cătălin Ivan

 

Acţiunile la purtător sunt acţiuni nenominale, care pot fi transmise de la o persoană la alta, în orice moment, fără să existe o evidenţă fiscal-contabilă în acest sens.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri