Jurnalul.ro Cultură Film Dezastrul de la Ocoliş, o nouă filă în „Dosar România”

Dezastrul de la Ocoliş, o nouă filă în „Dosar România”

de Magdalena Popa Buluc    |   

Timp de cinci ore, peste comuna Ocoliş din Alba au căzut peste 270 de litri de precipitaţii pe metru pătrat. Urmările calamităţilor din luna iulie le aflăm de la realizatoarea Cristina Ţilică, pe 14 noiembrie, de la ora 18.00, la TVR 1.

Catastrofele naturale care au avut loc în lume în acest an nu au ocolit nici România. Inundaţii devastatoare au lovit puternic mai multe ţări din Europa. În România, comuna Ocoliş din judeţul Alba a fost măturată de ape şi izolată de restul lumii. Dezastrul din luna iulie s-a abătut asupra oamenilor în timpul ploilor torenţiale ce au produs două viituri la cinci zile distanţă una de cealaltă. Zeci de case au fost inundate, mai multe drumuri şi reţele de utilităţi au fost distruse. Ce a lăsat în urmă dezastrul de la Ocoliş şi în ce măsură au reuşit locuitorii comunei să se ridice din loviturile primite ne spune realizatoarea Cristina Ţilică, în reportajul pe care îl semnează pentru „Dosar România”, duminică, 14 noiembrie, de la ora 18.00, la TVR 1.

„La trei luni după dezastrul provocat de inundaţii, ne-am întors în comuna Ocoliş. Afectaţi de potopul apelor care le-a distrus bunurile, oamenii din Ocoliş povestesc că nu au reuşit să-şi repare casele, nici drumurile, nici să îşi învingă teama de ploi torenţiale şi retrăiesc, povestind, momentele şocante prin care au trecut atunci”, ne spune realizatoarea Cristina Ţilică.

În locul care spune o poveste dureroasă, martorii evenimentului din Ocoliş ne împărtăşesc cum s-au împăcat cu dezastrele venite din cer, cu deznădejdea, dar şi neputinţa de a trăi o viaţă lipsită de griji când vremea se schimbă subit.

Bolnav şi cu o semipareză pe partea stângă a corpului, apărută în urma unui accident vascular, Ion Popa locuieşte singur în comuna Ocoliş de mai bine de 20 de ani. Prima viitură provocată de ruperea de nori l-a găsit singur acasă, neputincios în faţa vâltorii de apă care îl blocase în bucătărie. La rândul ei, când a văzut că apele învolburate urcă până la etajul 1 al casei, Valeria Oneţ a crezut că apa îi va aduce sfârşitul. Localnicii spun că doar o minune dumnezeiască a făcut ca nimeni să nu îşi piardă viaţa.

Cum necazul nu vine niciodată singur, dezastrul s-a abătut a doua oară peste Ocoliş, iar comuna a fost din nou înecată de ploi şi viituri. Din unele case au rămas doar acoperişurile, iar pe drumurile rupte de şuvoaie abia se mai putea merge.

Dezastrul a lăsat în mintea şi sufletul localnicilor teamă şi panica producerii unor noi inundaţii. Ploile şi vijeliile au distrus trei case, iar peste 20 au fost grav avariate. Zeci de persoane au fost evacuate din faţa apelor revărsate. Timp de cinci ore, peste Ocoliş au căzut peste 270 de litri de precipitaţii pe metru pătrat. A fost un prim efect în România al aceluiaşi ciclon devastator care a provocat în Germania inundaţii de o violenţă nemaivăzută în ultimul secol, care a luat viaţa a peste 100 de persoane. Şi în România vremea se schimbă de la an la an, de la o zi la alta. Noi regiuni sunt vizate de coduri roşii de inundaţii şi de furtuni.

Care e soarta românilor loviţi de aceste calamităţi? Ce şanse au să intre în iarnă cu un acoperiş deasupra capului? Îşi vor putea reveni vreodată pe deplin din trauma pe care au trăit-o? Aflăm mai multe pe 14 noiembrie, la „Dosar România”.

În fiecare duminică, de la ora 18.00, TVR 1 scoate la lumină câte o filă din „Dosar România”, un dosar ce cuprinde trecutul, prezentul şi, poate, viitorul acestei ţări.

 

Realizator: Maria Cristina Ţilică

Director de imagine: Claudiu Petringenaru

Producător: Răzvan Butaru

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri