Expoziția este realizată în cadrul proiectului Art Nouveau 2 și este dedicată evoluției pe teritoriul actual al României a unui stil de anvergură internațională. Se trec în revistă programe de arhitectură dezvoltate în cele mai diverse colțuri ale țării - de la Arad, Timișoara sau Baia Mare la Brașov, Târgu Mureș și Cluj-Napoca, Băile Govora, Borsec sau Botoșani și până la Brăila, București sau Calafat.
Pasionații de experiențe culturale și descoperiri istorice sunt invitați să descopere vocabularul emblematic al acestui stil prezent în toate formele artei, precum și modul în care expoziția se integrează în atmosfera unui spațiu cunoscut pentru parcursul său Art Nouveau, Palatul Culturii din Târgu Mureș, clădire simbol a stilului Szecesszió.
Expoziția propusă de Institutul Național al Patrimoniului va fi găzduită de mai multe orașe reprezentative, Sinaia și Timișoara, pentru a contribui la înțelegerea istoriei, a specificului și valorii moștenirii Art Nouveau în România.
Secțiunile expoziției cuprind, pe lângă clădiri emblematice pentru manifestarea Artei Totale pe teritoriul țării noastre, serii de detalii grupate în tematici precum: arta tâmplăriilor din lemn, geometrii și modulări de pavimente, declinări decorative murale, expresivitatea instalațiilor, măiestria pieselor spațiului interior, obiecte decorative.
Expoziția „Manifestări ale artei totale în România. Art Nouveau, Szecesszió, Sezession, Jugendstil”, catalogul și alte materiale și evenimente aferente au fost realizate de Institutul Național al Patrimoniului în cadrul proiectului ART NOUVEAU 2. Consolidarea identității culturale a regiunii Dunării pornind de la moştenirea comună a patrimoniului ART NOUVEAU.