Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Dispozitivul care poate rezolva problemele respiratorii din timpul somnului

Dispozitivul care poate rezolva problemele respiratorii din timpul somnului

Un implant în piept, care transmite impulsuri electrice, ar putea reprezenta modalitatea de rezolvare a problemelor legate de somn, notează Daily Mail.

Dispozitivul a fost dezvoltat pentru tratarea sindromului de apnee în somn, caracterizat de pauze respiratorii în timpul somnului. Dispozitivul foloseşte electrozi pentru a stimula diafragma, muşchi de dimensiuni mari, aflat dedesubtul plămânilor, care se contractă şi se dilată, determinând procesul de respiraţie.

Sindromul de apnee în somn este o problemă comună. Există două tipuri principale de apnee:  de tip obstructiv şi central. Sindromul de apnee în somn de tip obstructiv este cel mai comun şi este provocată de musculatura gâtului şi a limbii, care se relaxează excesiv în timpul somnului, lucru care duce la închiderea căilor aeriene superioare, în ciuda efortului respirator. În cazul celui central, creierul se opreşte, temporar, din a mai trimite semnale către muşchii care controlează respiraţia.

Tehnologia dezvoltată de cercetători constă într-un generator şi o baterie, aflate într-o carcasă din titaniu, mai mică decât un telefon mobil, care este amplasată sub piele, în zona dreaptă a pieptului. Un fir de stimulare va fi implantat în vena brahiocefalică dreaptă, situată în apropiere de doi nervi frenici din piept. Un al doilea pilon, menit să monitorizeze respiraţia, este implantat într-o altă venă în piept.

Până când această tehnologie va ajunge în stadiul final de dezvoltare, măştile pentru apnee care acoperă doar nasul sunt mult mai eficiente decât cele care acoperă şi nasul şi gura.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri