La doi ani după ce militanţii au omorât 130 de oameni în atacuri teroriste coordonate de-a lungul Parisului, Franţa a încheiat oficial starea de urgenţă, înlocuind-o cu introducerea unei noi legi privind securitatea, despre care criticii spun că limitează libertăţile cetăţenilor, scrie Reuters.
Noua lege antiteroristă oferă poliţiei puteri extinse pentru a percheziţiona proprietăţi, pentru a conduce interceptări electronice şi pentru a închide moschei sau alte locaţii suspectate că predică ura.
“Nivelul de ameninţare este mare peste tot în lume”, a spus prim-ministrul Franţei, Edouard Philippe, referindu-se la atacul terorist care a avut loc în New York, unde au fost omorâte opt persoane, după ce un camion a intrat pe o pistă de biciclete.
Noua legislaţie din Franţa transpune o serie din măsurile luate în timpul stării de urgenţă în legi, deşi conţin unele modificări. Una dintre măsuri va permite Ministerului de Interne, fără a avea nevoie de acordul unui judecător, să ridice perimetrii de securitate în cazul unei ameninţări identificate, restricţionând accesul pietonal şi auto, pentru a putea efectua percheziţii în zonă.
“Franţa a devenit atât de dependentă de starea de urgenţă, încât acum introduce mai multe astfel de măsuri abuzive în legea obişnuită”, potrivit Organizaţiei pentru Drepturile Omului.
Preşedintele Emmanuel Macron a spus, marţi, că militanţii islamişti rămân cea mai mare ameninţare pentru siguranţă în Franţa.