Jurnalul.ro Ştiri Externe Donald Trump promite să oprească războiul din Ucraina dacă va fi reales președinte al SUA

Donald Trump promite să oprească războiul din Ucraina dacă va fi reales președinte al SUA

de Redacția Jurnalul    |   

Ex-președintele american Donald Trump a promis să salveze America și să oprească războiul din Ucraina dacă va câștiga alegerile din 2024, la Conferința de Acțiune Politică Conservatoare (CPAC), scrie dpa.

Discursul său a durat 105 minute și a lovit în oponenții săi din Partidul Democrat dar și colegii din Partidul Republican.
"Voi spulbera statul paralel. Voi concedia birocraţii nealeşi şi forţele din umbră, bolnavi, aceşti oameni sunt bolnavi", a mai afirmat Trump, care susține că alegerile din 2021 au fost fraudate. 

El a acuzat dur administrația democrată Joe Biden că îngrădește libertatea cetățenilor, a  dat vina pe "statul paralel"și spune că țara sa este pe cale să devină "un coşmar comunist împuţit". Spune că este "cea mai coruptă administraţie din istorie". "Joe Biden este un infractor şi nimic nu se întâmplă fără el", a insistat Donald Trump. 
"Dacă mă trimiteţi înapoi la Casa Albă, vom fi o naţiune liberă. Domnia lor se va încheia. Nu mai suntem o ţară liberă. Nu mai avem o presă liberă. Nu mai avem nimic liber", a spus acesta persoanelor prezente la întrunire. 

Însă Trump a promis că poate opri conflictul din Ucraina într-o singură zi și SUA nu va mai participa la conflictele internaționale.

"Stau aici în fața voastră și sunt singurul candidat care poate face această promisiune, voi preveni foarte ușor Al Treilea Război Mondial. Chiar înainte să ajung la Biroul Oval, voi găsi o rezolvare la războiul catastrofal dintre Rusia și Ucraina. Voi rezolva această problemă și o voi rezolva rapid și nu-mi va lua mai mult de o zi. Știu exact ce să le spun fiecăruia dintre ei, asta pentru că m-am înțeles bine cu amândoi", a spus fostul lider american.

Totodată, a ridiculizat retragerea trupelor americane din Afganistan, decizie luată în timpul mandatului său dar realizată în perioada actualei administrații.

El a mai afirmat că Statele Unite vor avea o economie puternică, înlocuind furnizările de armament altor state cu livrările de mărfuri dacă va fi reales.
"Vom termina ceea ce am început. Ne vom încheia misiunea. Vom duce la bun sfârşit această luptă până la victoria finală", a promis Trump.

Acesta l-a ironizat și pe șeful grupului republican din Senat, Mitch McConnell, numindu-l "politician iubitor al Chinei" dar a evidențiat relațiile bune pe care el însuși le are cu preşedintele chinez Xi Jinping și cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin.

În perioada când a fost la Casa Albă, 2017-2021, Donald Trump s-a întâlnit cu Vladimir Putin, Jair Bolsonaro - fost președinte al Braziliei, Kim Jong-Un - Coreea  de Nord.

La discursul său din CPAC au asistat Jair Bolsonaro, retras în SUA după îngrângerea în alegerile din Brazilia, și fiul său Eduardo Bolsonaro, deputat federal, care a vorbit înaintea lui Donald Trump. 

Fostul șef de la Casa Albă l-a acuzat pe procurorul districtual din Manhattan, Alvi Bragg, despre care a spus că "este moale cu criminalitatea". Acesta îl anchetează pe Trump cu privire la plătirea fostei actrițe de filme pentru adulți Stormy Daniels pentru a păstra tăcerea în legătură cu relaţia lor sexuală.
"Acest procuror rasist este împins de la spate de democraţii stângii radicale, de mass-media mincinoasă şi de Departamentul Injustiţiei pentru a mă pune sub acuzare pentru o poveste de acum veche şi care nu a implicat nicio relaţie cu Stormy 'Faţă de Cal' Daniels. Nicio relaţie, nicio relaţie. Unde nici măcar nu există vreo infracţiune", a explicat el. 
Și procuroarea Fani Willis din Georgia îl anchetează pe Trump pentru presupusă fraudă electorală a fost şi ea ţinta ironiilor lui Trump, care este acuzat că i-ar fi cerut telefonic secretarului de stat al Georgiei să "găsească" voturi suplimentare care să-i asigure victoria în cursa prezidenţială din Georgia.
"Apoi îl avem pe procurorul districtual rasist din Atlanta. Ea are o instanţă nelegitimă care se axează pe un apel telefonic perfect pe care l-am făcut", a declarat Trump.

CPAC s-a desfășurat în perioada 1-4 martie la Washington. 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri