„O campanie provaccinare triumfalistă, demagogică, prezentând totul în roz este total ineficientă”, ba chiar poate avea „efecte adverse”, consideră prof. dr. Dorel Săndesc, vicepreşedintele Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă (SRATI), potrivit căruia unele îngrijorări ale oamenilor sunt justificate. Pentru a ne ajuta să luăm o decizie în cunoștință de cauză, cunoscutul medic pune în balanță riscurile și beneficiile vaccinării anti-COVID, răspunzând la două dintre cele mai pertinente întrebări pe care oamenii le au în legătură cu imunizarea împotriva virusului SARS-CoV-2: cât de periculoase sunt efectele secundare ale vaccinului și dacă se justifică să așteptăm să vedem „cum reacționează alții”.
În ciuda beneficiilor indiscutabile ale vaccinurilor, în general, decizia pro sau contra vaccinare nu este simplă nici măcar pentru un medic, spune dr. Săndesc, deoarece există încă multe semne de întrebare, unul dintre acestea fiind legat eventualele reacții adverse.
Unele efecte secundare pot fi serioase
Există efecte secundare după vaccinare, iar „unele pot fi serioase”. Pe lângă efectele imediate post-vaccinare (precum: durere la locul injectării, astenie, simptome „pseudo-gripale”, îngrijorătoare sunt cele care apar mai târziu, de tip autoimun (poliradiculonevrite, mielite, narcolepsie etc.). „DA, aceste complicații apar, foarte rar, dar apar, după vaccinuri, mecanismul lor fiind reprezentat de faptul că uneori anticorpii sintetizați în urma vaccinării atacă nu doar virusurile ci și structuri proprii organismului (cum ar fi sistemul nervos). Dar se ignoră faptul că aceste complicații apar și în cursul bolii, cu incidență și severitate mai mari decât după vaccin! Mecanismul este același: anticorpii sintetizați împotriva virusului atacă structuri ale organismului”, spune prof. dr. Săndesc, pe Facebook, precizând că medicii care îngrijesc bolnavii cu COVID-19 au văzut multe complicații cu pareze și paralizii, care au dus la suferințe grave sau chiar deces.
Decese după ce au scăpat de SARS-CoV-2
Potrivit specialistului în Terapie Intensivă, „boala poate duce la o listă înfiorătoare de sechele: fibroză pulmonară, insuficiență cardiacă, fibroză hepatică, tulburări neuropsihice, accidente trombo-embolice tardive severe etc.”.
„Am văzut deja prea multe cazuri decedate la peste o lună de la boală cu embolie pulmonară, sau tineri care după boală nu mai pot urca două etaje și atâtea altele... Și toate acestea NU apar după vaccin”, avertizează dr. Săndesc.
Protejarea, o cursă contra cronometru
O altă întrebare frecventă este: „Nu e mai prudent să aștept să văd cum reacționează alții?”. Răspunsul este NU, spune medicul, în contextul în care a devenit evidentă capacitatea acestui virus de a dezvolta mutații periculoase.
„Deja a apărut o mutație mult mai contagioasă și nimeni nu poate garanta că nu va apărea o alta mult mai agresivă și letală: este un fenomen natural, evoluționist, darwinian, numit «selecție naturală», prin care se selectează și dezvoltă variantele cele mai competente - adică mai periculoase pentru noi.(...) Această mutație nu vine așa din eter, ci se produce, întotdeauna, în organismul gazdă - care ar putea fi tocmai al tău, dacă nu îl vei proteja prin vaccinare. Și, ca în filmele horror, acel monstru se va naște în tine și te va răpune”, explică Săndesc.
Există, de asemenea, și șansa de a nu ne infecta sau de a face o formă ușoară, mai spune medicul, însă experiența acumulată în ultimele luni „arată că nimeni nu este protejat de riscul unei forme severe sau chiar de deces, nici măcar cei tineri, această teribilă boală acționând după mecanismul «ruletei rusești». Ești dispus să apeși pe acest trăgaci, să joci acest joc periculos fără a fi obligat?”.
„Decizia trebuie luată punând în balanță toate argumentele. Balanța mea, așezată, da, pe experiența medicală de o viață, dă un verdict fără dubii: vaccinul este soluția cea mai bună pentru mine, pentru cei dragi, pentru tine, pentru noi toți ca și comunitate”
Prof. dr. Dorel Săndesc, vicepreședinte SRATI