Jurnalul.ro Timp liber Dorința Reginei Maria, batjocorită de autoritățile române: "Un domn care trăiește și azi a desfăcut cu ranga.."

Dorința Reginei Maria, batjocorită de autoritățile române: "Un domn care trăiește și azi a desfăcut cu ranga.."

de Redacția Jurnalul    |   

O dorință importantă a Reginei Maria, exprimată prin testament, nu a fost respectată. Mai mult, un director de muzeu și-a bătut joc de inima celei mai mari regine a României.

Unde este inima Reginei Maria. Dorinţa din testament a suveranei nu a fost respectată

"Regina Maria, prin testament, a vrut ca inima să îi rămână la Bran. Când a venit războiul, al Doilea Război Mondial, fiica ei, principesa Ileana, s-a urcat pe vapor, s-a dus la Balcic şi a adus inima reginei la Bran. A stat puţin la Bran, după care a fost mutată la Vama Bran, într-o criptă de piatră, în perete, vreo 20 de ani. 

A venit directorul Muzeului Bran, un domn care trăieşte şi azi, domnul Hajdeu, şi a fost desfăcută cu ranga inima Reginei Maria. Cutiile au fost sparte, etc. Cutia în care a fost inima reginei Maria a fost făcută cadou de femei din România, făcută din argint. Ulterior, a fost dusă la Muzeul de Istorie într-o cutie de plastic, într-o casoletă, cum zic femeile din piaţă. 

După care, cred că de vreo 5 ani de zile, odihneşte în camera de aur a castelului Pelişor, unde dumneai s-a şi stins. Pe hârtie, acolo s-a stins. Pe nehârtie, s-a stins la Balcic, acolo a fost sufletul dumneai tot timpul. Şi, practic, nu îi respectăm nimic. 

Ai o regină puternică care, prin dorinţă testamentară, îşi leagă inima de castelul Bran şi tu i-o duci la Pelişor...", spune Cătălin Oprişan, jurnalist, la Un Podcast, moderat de Geanina Iacob, și citat de dcnews.ro. 

Regina Maria a României, născută Marie Alexandra Victoria de Saxa-Coburg și Gotha, la 29 octombrie 1875, a fost una dintre personalitățile marcante ale Europei. Ea provine din cele mai mari familii monarhice, fiind fiica ducelui de Edinburgh, Alfred Albert de Saxa-Cburg și Gotha, fiul reginei Victoria a Marii Brianii, și a Mariei Alexandrovna Romanova, mare ducesă a Rusiei și unica fiică a țarului Alexandru al II-lea. 

 A fost soția regelui Ferdinand I al României și regină a României între anii 1914 - 1927.

Influența sa în politica internațională era uriașă, promovând astfel interesele României, a sprijinit eforturile României în Primul Război Mondial. S-a implicat în îngrijirea rănților și a fost alături de soldații români. Era inteligentă, talentată, rămânând în urma ei mărturii despre evenimentele istorice și viața la curtea regală. Era atrasă de literatură, arhitectură, artă. și a susținut cultura românească. A fost admirată și iubită de populație datorită devotamentului față de țară. 

După moartea regelui Ferdinand I, în 1927, Regina Maria și-a continuat activitatea publică și caritabilă, dar într-o măsură mai redusă. A decedat în 1938 și a fost înmormântată la Curtea de Argeș,  alături de soțul său, regele Ferdinand I, și de alți membri ai familiei regale.

 

Subiecte în articol: Regina Maria inima testament
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri