x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Sfaturi de sănătate. Alimente care ajută la reglarea glicemiei

Sfaturi de sănătate. Alimente care ajută la reglarea glicemiei

de Redacția Jurnalul    |    19 Dec 2024   •   19:15
Sfaturi de sănătate. Alimente care ajută la reglarea glicemiei
Sursa foto: Hepta

Un nivel crescut al glicemiei crește riscul de a dezvolta diabet. Astfel că menținerea la nivel normal a zahărului din sânge este foarte importantă.

Acest lucru se poate realiza prin reducerea stresului dar și cu ajutorul alimentelor care au un indice glicemic scăzut (IG) sau mediu și sunt bogate în fibre, proteine și grăsimi sănătoase pentru a î ncetini absorbția carbohidraților.

Alimente care reglează glicemia

Legume cu conținut scăzut de amidon

Au un impact minim asupra glicemiei și sunt bogate în fibre, vitamine și minerale: spanac, varză kale, broccoli, conopidă, ardei gras, ciuperci, castraveți, dovlecei.

Fructe cu indice glicemic scăzut
Fructele conțin zaharuri naturale dar unele au un IG scăzut datorită fibrelor. Cele mai bune sunt fructe de pădure (afine, zmeură, mure), mere, pere, cireșe, grapefruit în cantități moderate, preferabil alături de proteine sau grăsimi sănătoase.

Proteine slabe
Proteinele ajută la menținerea în limite normale a glicemiei.. Consumă piept de pui, curcan, pește (somon, ton, sardine), ouă, tofu, brânză slabă alături de legume.

Leguminoase
Bogate în fibre și proteine, acestea ajută la absorbția lentă a carbohidraților, precum linte, năut, fasole boabe, mazăre. Acestea sunt o sursă excelentă de carbohidrați complecși, potrivite pentru o dietă echilibrată.

Cereale integrale
Cerealele integrale, precum ovăz, quinoa, hrișcă, orz, pâine integrală, orez brun. Conțin fibre care încetinesc digestia și absorbția zahărului

Nuci și semințe
Migdalele, nucile, semințele de chia, semințele de in, semințele de dovleac sunt bogate în grăsimi sănătoase, proteine și fibre. Consumul în cantități moderate ajută la prevenirea creșterilor bruște ale glicemiei.

Lactate cu conținut scăzut de grăsimi
Pot oferi proteine și calciu, având un impact moderat asupra glicemiei. Optează pentru variante fără adaos de zahăr, în special la iaurt grecesc, lapte degresat sau brânzeturi slabe.

Grăsimi sănătoase
Acestea nu afectează direct glicemia, dar contribuie la sațietate. Alege să consumi avocado, ulei de măsline extravirgin, ulei de cocos, unt de arahide natural în cantități moderate, deoarece sunt dense caloric.

Condimente benefice
Unele condimente pot ajuta la reglarea glicemiei precum scorțișoară, turmeric, ghimbir.

Scorțișoara este cunoscută pentru capacitatea sa de a îmbunătăți sensibilitatea la insulină.

La ce trebuie să fii atent

Controlează porțiile: Chiar și alimentele sănătoase pot avea un impact negativ dacă sunt consumate în exces.

Evită carbohidrații rafinați: Zaharurile simple și făina albă duc la creșteri rapide ale glicemiei.

Combinații echilibrate: Asociază carbohidrații cu proteine sau grăsimi pentru a încetini absorbția zaharurilor.

Bea apă suficientă: Hidratarea ajută la metabolizarea corectă a zaharurilor, potrivit spynews.ro.

×
Subiecte în articol: alimente glicemie