Jurnalul.ro Ştiri Justitie Dosar de campanie: prejudiciu de 67 milioane dolari în Microsoft II

Dosar de campanie: prejudiciu de 67 milioane dolari în Microsoft II

de Ion Alexandru    |   

După doi ani în care DNA nu a mai făcut nicio precizare cu privire la prima parte a dosarului “Microsoft”, în care au fost cerute avize pentru începerea urmăririi penale împotriva mai multor miniştri ai Educaţiei, Finanţelor şi Comunicaţiilor, procurorii au reluat cercetările, punând sub acuzaţie doi foşti manageri ai Microsoft România. Ca o stranie coincidenţă, declanşarea cercetărilor a avut loc în plină campanie electorală pentru alegerile prezidenţiale din anul 2014. Acum, extinderea cercetărilor are loc în plină campanie pentru alegerile parlamentare din 2016.

În noiembrie 2016, DNA a început urmărirea penală împotriva fostului manager general al Microsoft România SA, Silviu Hotăran, şi a managerului adjunct, Ovidiu Petrişor Artopolescu, pentru presupuse fapte de complicitate la abuz în serviciu, în legătură cu contractele privind licențele IT încheiate de Guvernul României în anul 2004. Elementul-cheie al acestei extinderi a cercetărilor îl reprezintă controversatul afacerist Claudiu Florică, denunțătorul lui Dorin Cocoş, Nicolae Dumitru Niro, Gabriel Sandu, Gheorghe Ştefan, pe care procurorii l-au exonerat de orice răspundere penală sau pecuniară pentru modul în care a gândit, finanţat şi derulat aceste operaţiuni.

 

Fapte petrecute în… 2004

Astfel, ieri, DNA a constatat că, în 15 aprilie 2004, statul român a încheiat un contract de închiriere licenţe IT, prin care Microsoft dorea să ofere Guvernului un acord special pentru obținerea de licențe pentru produsele Microsoft, la prețuri speciale guvernamentale. În realitate, discountul de 47% acordat de compania Microsoft în considerarea Guvernului României ar fi fost deturnat și, implicit, banii au fost îndreptați către plata unor comisioane către persoanele implicate. Procurorii spun că acest contract s-a încheiat ilegal, la un preț dublu față de prețul real solicitat de compania Microsoft, fără vreo fundamentare a necesarului, invocându-se în mod nereal calitatea firmei Fujitsu Siemens Computers (reprezentată de Claudiu Florică) de unic distribuitor pe teritoriul României al licențelor IT Microsoft. Aceasta, în condițiile în care, la acea dată, existau cinci distribuitori. Ulterior, la data de 3 noiembrie 2004, contractul-cadru guvernamental a fost extins, cu privire la închirierea de produse educaționale.

 

Prejudiciu de 67 de milioane de dolari

 

Dintr-un comunicat de presă al DNA, remis ieri, aflăm că, începând cu anul 2006, a crescut numărul de calculatoare la nivelul administrației publice centrale care foloseau copii adiționale ale produselor comandate în anul 2004. Prin urmare, au fost încheiate, în anul 2008, două acte adiționale pentru achiziționarea numărului suplimentar de licențe (39.385 de licențe necesare utilizării produselor software Microsoft). Prețul acestor licențe a fost cel stabilit în contractul-cadru din 15.04.2004, încheiat între Guvernul României și compania Microsoft, prin Fujitsu Siemens Computers.

Prejudiciul total cauzat bugetului de stat, ca urmare a încheierii și derulării contractului-cadru comercial de închiriere licențe IT din data de 15.04.2004 și a actelor adiționale încheiate în noiembrie 2004 și în anul 2008, se ridică la suma totală de 66.965.343 de dolari.

Cum apar dosarele “Microsoft” în campaniile electorale

Urmărind cronologia evenimentelor derulate la DNA în dosarul “Microsoft”, putem observa că toate actele de urmărire penală au fost declanşate în campanie electorală. Astfel, în data de 26 septembrie 2014, procurorii au cerut aviz Parlamentului, dar şi preşedintelui României, pentru începerea urmăririi penale a unor miniştri ai Educaţiei, Comunicaţiilor sau Finanțelor din cadrul guvernelor Năstase, Tăriceanu şi Boc. Ulterior, în 16 octombrie 2014, DNA a declanşat în forţă faza a doua a cercetărilor, dispunând reţinerea şi obţinând arestarea preventivă a lui Dorin Cocoş, Nicolae Dumitru “Niro”, Gabriel Sandu şi Gheorghe Ştefan, zis Pinalti. Toate aceste operaţiuni au avut loc în condiţiile în care în 2, respectiv 16 noiembrie 2014, s-au consumat alegerile prezidenţiale. Extinderea cercetărilor în acest dosar, care a avut loc ieri, are loc cu mai puţin de trei săptămâni înainte de organizarea alegerilor parlamentare din acest an.

Ultima oră: Laura Codruţa Kovesi a transmis, aseară, procurorului general referatul cauzei “Microsoft”, în vederea sesizării Camerei Deputaților, pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale şi față de Eugen Bejinariu, deputat, ministru pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului în perioada 2003-2004, în legătură cu săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri