Jurnalul.ro Editoriale Economia Marii Britanii nu poate părăsi UE

Economia Marii Britanii nu poate părăsi UE

de Ionuț Bălan    |   

Deutsche Bank, cea mai mare bancă germană, şi-a extins recent planurile de transferare a unor active de sute de miliarde de euro de la Londra la Frankfurt, la presiunea autorităţilor de reglementare europene, pe fondul incertitudinilor provocate de ieşirea Marii Britanii din UE. Mondelez International, proprietarul Cadbury, se pregăteşte pentru un Brexit dur prin constituirea de stocuri suplimentare de ingrediente, ciocolată şi biscuiţi.

Citind astfel de știri, îți imaginezi că UK va pleca din Europa la propriu, fizic, eventual pe altă planetă. Economia reală, însă, cu interdependențele și lanțurile ei logistice concrete, nu ține însă cont de complexitățile aiuritoare ale reglementărilor, acordurilor și birocrației UE. Tocmai de aceea, ideea unui Brexit dur, care să blocheze practic raporturile comerciale dintre Marea Britanie și UE, este de neaplicat. Economia britanică este mult prea intrinsec legată de cea europeană pentru ca UE să ajungă să trateze Regatul Unit mai rău decât China.

Asta pentru că, dincolo de politică, birocrație și reglementări, Marea Britanie participă la diviziunea europeană a muncii, adică la esența economiei acesteia. UE și UK schimbă între ele produse și servicii complementare nesubstituibile sau care, eventual, nu pot fi substituite decât cu costuri dezastruoase.

Tocmai de aceea, prin comparație, deși Rusia sau Turcia ar putea fi considerate ca făcând parte geografic din Europa, integrarea lor concretă în economia europeană este infinit mai subțire, iar interdependențele – mult mai slabe. Produsele și serviciile turcești și rusești sunt substituibile. Avem de a face cu două suprazone de integrare economică reală: pe de o parte UK, UE și SUA, pe de altă parte Rusia, Turcia și Iranul.

Concluzia ar fi că jocul de-a șoarecele și pisica între Londra și Bruxelles pe tema Brexit va înceta la un moment dat și se va ajunge la un acord de despărțire amiabilă, iar în prezent ambele părți caută un mod de a "împacheta" mediatic această soluție firească, pentru ca nici una să nu pară că a ieșit învinsă de la negocieri.

Subiecte în articol: economia marii britanii
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri