Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Efectele pozitive ale ceaiurilor despre care probabil nu știai

Efectele pozitive ale ceaiurilor despre care probabil nu știai

Aveți un ritual de a consuma zilnic ceai?

Dacă da, s-ar putea să nici nu știți ce beneficii aduce organismului dumneavoastră. Iar dacă nu, atunci, după ce veți citi acest articol, probabil că vă veți îndrepta direct către un ceainic și câteva pliculețe de ceai. De fapt, suntem destul de siguri că nu aveți nicio idee despre unele dintre efectele sale pozitive.

Sursa de imagine: liliya Vantsura / Shutterstock.com

Ceaiul negru o doză de energie dimineața

Ceaiul negru este cunoscut în primul rând ca fiind un stimulent eficient al vieții. O ceașcă conține în medie 40 mg de cofeină, cu doar 30% mai puțin decât  un espresso obișnuit. Dar are și alte efecte asupra sănătății noastre. De exemplu, favorizează tusea și transpirația atunci când ești răcit. Ajută, de asemenea, la curățarea intestinelor, așa că un ceai negru slab este o bună alegere pentru diaree sau vărsături.

În plus, cercetătorii australieni au descoperit că trei căni de ceai negru pe zi reduc semnificativ tensiunea arterială. De asemenea, se cercetează beneficiul său în prevenirea apariției cancerului ovarian.

Ceai verde pentru detoxifiere 

Vrei să-ți sporești frumusețea și sa iti menti silueta? Atunci, savureaza o cană cu ceai verde în mod regulat. Acesta conține o mulțime de antioxidanți, care ajută la detoxifierea organismului și previn îmbătrânirea prematură a celulelor cauzată de radicalii liberi. De asemenea, acesta favorizează arderea grăsimilor și astfel, mențin silueta. În plus, ceaiul verde  are un efect pozitiv asupra nivelului de colesterol, mai exact, previne formarea colesterolului LDL dăunător.

Ceea ce probabil nu te-ai aștepta de la ceaiul verde sunt efectele sale antibacteriene. Antioxidantii prezenti în ceaiul verde distrug bacteriile din gură și luptă împotriva cariilor și a plăcii dentare.

Ceai alb

Ceaiul alb are efecte aproape identice cu cele ale ceaiului verde. La fel ca ceaiul verde și ceaiul negru, provine din aceeași plantă de ceai chinezească, dar este mult mai apropiat de ceaiul verde în ceea ce privește prelucrarea sa. Ceaiul alb se obține din primele frunze ale plantei de ceai, care nu sunt încă complet dezvoltate. Deoarece frunzele sunt supuse doar unei oxidări minime, ele conțin o cantitate și mai mare de substanțe benefice și, prin urmare, au efecte mai puternice.

Ceaiuri din plante

Un cunoscător de ceai ar argumenta imediat că ceaiul din plante nu este ceai. Și are dreptate, pentru că noi ne referim la ceaiul care provine din planta de ceai chinezească drept ceai adevărat. Cu toate acestea, ceaiurile din plante au o tradiție îndelungată în țara noastră, iar efectele lor au fost dovedite de mii de ori. De aceea merită să fie menționate aici. 

Putem găsi ierburi medicinale pentru aproape toate problemele de sănătate care se pot abate asupra noastră. Problemele mai puțin grave pot fi rezolvate complet, în schimb pentru cele mai grave poate completa în mod eficient tratamentul general. Avem o mare varietate din care să alegem, așa că le-am clasificat în funcție de efectele lor principale:

  • Pentru imunitate - ghimbir, cătină, echinacea, măceșe, licheni.
  • Pentru detoxifiere - urzică, ciulin, pir, mesteacăn, gălbenele, ciulin.
  • Pentru probleme digestive - fenicul, mentă, anason, mușețel, coriandru, chimen.
  • Pentru un somn mai bun și bunăstare mentală - sunătoare, valeriană, melisa, passiflora, mușețel.
  • Pentru inimă și vasele de sânge - păducel, ciulin, ginkgo biloba, rozmarin, smochin.
  • Pentru probleme de piele - calendula, mușețel, urzică.
  • Pentru drenaj - urzică, verbină, pătrunjel, păpădie, merișor, ciulin.

Sursa de imagine: mama_mia / Shutterstock.com

Atunci când alegeți un ceai, pariați pe calitate

Dacă doriți să obțineți efectele descrise mai sus prin consumul de ceai, nu cumpărați cele mai ieftine versiuni din supermarket. Ceaiul obișnuit ambalat în pungi conține adesea doar praf de ceai aromatizat, care este adesea prea uscat și poate fi vechi de câțiva ani. Acest lucru nu înseamnă că ceaiul în pungi nu poate fi de bună calitate, dar pot fi și excepții.

În cazul ceaiului de calitate, ambalajul este de așa natură încât îl protejează de aerul înconjurător, de mirosurile străine și de lumină. Frunzele de ceai trebuie să fie întregi și intacte. Doar în cazul ceaiului negru, frunzele sunt uneori rupte intenționat pentru a obține o infuzie mai puternică. Frunza de ceai trebuie să arate proaspătă la prima vedere și să aibă o culoare proaspătă și plină.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri