Jurnalul.ro Ştiri Externe Elevi francezi, ofensați de un tablou cu nuduri din secolul XVII

Elevi francezi, ofensați de un tablou cu nuduri din secolul XVII

de Redacția Jurnalul    |   

Ministrul francez al Educației a vizitat ieri o școală din apropierea Parisului în care elevii din clasele primare au refuzat să privească o pictură de secol XVII în care apar nuduri feminine.

Copiii s-au considerat ofensați de lucrarea pictorului italian Giuseppe Cesari, iar cu altă ocazie și-au reclamat profesoara că ar face remarci rasiste și islamofobe. Ca răspuns la aceste incidente, profesorii școlii Jacques-Cartier din Issou au refuzat să lucreze. 

Pictura în cauză se numește Diana și Actaeon și se află în colecția muzeului Luvru.

Lucrarea datează din Renaștere și prezintă o scenă mitică din opera poetului roman Ovidiu, Metamorfoze. În această poveste, vânătorul Actaeon le surprinde pe zeița Diana și nimfele sale dezbrăcate, scăldându-se. Pe 7 decembrie, un profesor a arătat tabloul clasei sale. „Elevii au privit în altă parte, simțindu-se ofensați și spunând că sunt șocați”, a relatat Sophie Vénétitay, secretar general al sindicatului profesorilor Snes-FSU.

Vénétitay spune că acest ultim incident a dus cu gândul la uciderea, în urmă cu trei ani, a profesorului de istorie și geografie Samuel Paty, care a arătat clasei caricaturi cu Profetul Mahomed, apoi a fost asasinat de un refugiat cecen de 18 ani, radicalizat.

Ministrul Educației a spus ieri că profesorii au „sprijinul său deplin”, iar cursurile au fost reluate.

Subiecte în articol: elevi francezi tablou nuduri
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri