Acesta a fost numit în funcție la 6 septembrie, devenind astfel ministrul de Finanțe cu cel mai scurt mandat din ultimii 50 de ani.
Premierul Lizz Truss și Kwasi Kwarteng au prezentat, pe 23 septembrie, un amplu pachet de reduceri de taxe pentru a ajuta angajații și firmele să facă față crizei economice provocată de pandemia de COVID-19 și de războiul din Ucraina. Cota superioară a impozitului de venit era coborâtă de la 45% la 40%. Totodată, planul cuprinde și creșterea împrumuturilor, pentru a ajuta la revenirea pe termen lung a economiei.
Însă acesta a avut efectul invers celui scontat, provocând o puternică criză a guvernului, ca urmare a devalorizării lirei sterline și a prețului obligațiunilor guvernamentale. Banca Angliei a intervenit pentru a împiedica falimentarea fondurilor de pensii.
"Din cauza presiunilor inflaţioniste ridicate din mai multe ţări, inclusiv din Marea Britanie, nu recomandăm un pachet de măsuri fiscale de amploareşi neţintit, deoarece este important ca politica fiscală să nu acţioneze în contradicţie cu obiectivele politicii monetare", a transmis Fondul Monetar Internațional (FMI).
Cine va urma la conducerea Trezoreriei britanice
La rândul său, oficialul britanic a confirmat demiterea sa de către șefa executivului, Liz Truss.
"Mi-aţi cerut să demisionez din postul de cancelar al Trezoreriei. Am acceptat", arată Kwasi Kwarteng într-o scrisoare către premier, postată pe Twitter.
Totodată, în locul său ar fi fost numit Jeremy Hunt, fost șef al diplomației de la Londra, potrivit cotidianului The Times.
Se așteaptă ca Liz Truss să prezinte oficial renunțarea la o parte dintre măsurile propuse și să mențină, de fapt, planul fostului premier, Boris Johnson, care voia să crească impozitul pentru firme la 25% de la 19% în prezent.