În România este, oficial, epidemie de gripă, începând de ieri, după ce s-au înregistrat trei săptămâni epidemice consecutiv. Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătății, Sorina Pintea, ieri dimineață, moment în care erau deja înregistrate 56 de decese din cauza virusului gripal şi peste 134.000 de infecţii respiratorii acute (gripă clinică, pneumonii etc.). Tot ieri, cursurile au fost suspendate în mai multe şcoli şi grădiniţe din Capitală, iar medicii îi sfătuiesc pe părinţi să nu îi ducă pe cei mici în locuri aglomerate.
Doar în ultima săptămână au fost raportate 3.393 cazuri de gripă clinică, comparativ cu 283 cazuri înregistrate în aceeaşi perioadă a anului anterior. „Activitatea gripală a evoluat cu intensitate înaltă, cu extindere regională în zona de sud și cu focare locale și cazuri sporadice în celelalte zone.(…) Nu putem afirma că ne confruntăm cu un sezon gripal mai sever decât cel precendent, ci că s-a înregistrat un număr mai mare de decese mai devreme față de sezonul precedent. Diferența este că avem un număr mai mare de cazuri și un număr mai mare de cazuri confirmate clinic. Gripa activează pe tot teritoriul țării, chiar dacă la intensitate diferită”, a spus ministrul Sănătăţii, precizând că şi Bulgaria și Ungaria au declarat epidemie de gripă, iar alte ţări europene (Franța, Spania, Germania și țările nordice) au, la rândul lor, probleme.
Sorina Pintea a subliniat că măsurile recomandate public de Ministerul Sănătății încă din data de 17 ianuarie se mențin, diferența, după declararea epidemiei, fiind aceea că ele vor trebui respectate de populație.
Printre sfaturile specialiștilor, recomandate public de Ministerul Sănătății, se numără: consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa; izolarea voluntară la domiciliu a bolnavilor; igiena adecvată a mâinilor; evitarea aglomerațiilor și limitarea organizării de evenimente; triaj epidemiologic zilnic în orice tip de colectivitate; limitarea accesului vizitatorilor în spitale; purtarea echipamentului de protecție (măști, mănuși, halate) de către vizitatori și personalul medical şi continuarea vaccinării antigripale.
Școlile nu se închid la nivel naţional, însă inspectoratele școlare pot lua decizia suspendării cursurilor la nivel local.
„Unitățile sanitare știu ce au de făcut. Problema este igiena personală - apa și săpunul sunt sfinte, nu dezinfectanții. Nu strănutăm în mână. Este bine să purtăm și masca de protecție”, a spus Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infecțioase Matei Balş din Capitală, lansând un apel către părinţi: „dacă tot vine vacanța și îi scoateți din colectivitate, nu vă mai duceți copiii la mall!”.
Pentru a împiedica răspândirea gripei şi a infecţiilor respiratorii, municipalitatea ieşeană, spre exemplu, a decis ca, începând de ieri, toate mijloacele de transport în comun să fie igienizate şi dezinfectate la capăt de linie.
„Inspectoratele școlare pot lua decizia suspendării cursurilor în școlile sau clasele unde absenteismul depășește 20%”, a spus Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.
Spitalele și județele care nu vor raporta corect numărul cazurilor de gripă și al deceselor vor fi sancționate, potrivit ministrului Sănătăţii.
14 şcoli şi grădiniţe închise în Capitală
După ce a fost declarată epidemie de gripă, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (IŞMB) a anunţat că 14 unități de învățământ vor fi închise complet pentru ultimele două zile din acest semestru, adică astăzi şi mâine. Este vorba de: Complexul Social de Servicii Sfântul Andrei; Grădinița nr. 50; Grădinița nr. 47; Școala Gimnazială nr. 172; Școala Gimnazială nr. 172; Școala Gimnazială nr. 166; Școala Gimnazială nr. 195; Școala Gimnazială nr. 88; Școala Gimnazială nr. 70; Grădinița Scufita Roșie; Grădinița nr. 207; Grădinița nr. 4; Grădinița nr. 60; Grădinița nr. 229 şi Grădinița Albinuțele, a precizat Marina Manea, purtător de cuvânt al IŞMB