Profitabilitatea companiilor este cel mai important pentru bănci atunci când analizează acordarea unui credit.
"Provocările sunt în domenii multiple. Noi, ca bancheri, le vedem. Pentru că nu credităm doar o industrie. Vedem că există provocări pe zona de Port Constanța, vedem că există provocări pe zona de logistică, pe zona de infrastructură, în zona de irigații. Că producătorii agricoli trebuie să facă față unor imputuri crescute, că distribuitorii de inputuri trebuie să finanțeze un bilanț crescut, ținând finanțarea tuturor producătorilor din spate. Sunt lucruri pe care le vedem și le analizăm zi de zi în portofoliile noastre. Ce vă pot spune este că aceste provocări nu pot avea soluții decât prin reziliență și eficiență.
La nivel de antreprenoriat te uiți la profitabilitate, și este foarte important să facem lucrul acesta, și îl facem, ca bancheri. Dar în ceea ce privește politici publice sau strategii, sau modalități prin care ajutăm diverse industrii, trebuie să privim lucrurile altfel", spune Tiberiu Stroe.
Însă problema dobândilor mari, reclamate de fermieri, nu poate fi controlată de bănci dar trebuie găsite soluții de exicientizare a costurilor de finanțare.
"Problema dobânzii, nu este o problemă pe care putem să o controlăm, este o deficiență a pieței pe care o avem și trebuie să găsim soluții. Aș încuraja pe fiecare dintre producători, pe fiecare dintre cei care sunt în zona de agricultură, corelați, pentru fiecare dintre fluxurile logistice, să aibă dialog cu băncile lor. Dialogul este extrem de important. Să găsească soluții care să le eficientizeze costurile de finanțare.
Venind dintr-o instituție cum este Eximbank, văd atât politicile publice, văd și politicile de creditare ale băncilor comerciale, ale întregului sistem bancar. Și știu, și înțeleg că acolo trebuie să te uiți la profitabilitate, și în partea cealaltă trebuie să te uiți la efecte multiple. Important e dialogul pentru că o bancă și un profesionist dintr-o bancă știe să găsească soluții. Dacă este i se pun întrebările care trebuie. Pe de altă parte, trebuie să fim atenți la ce se întâmplă pe zona de proiecte și de scheme de ajutor de stat. Noi am experimentat scheme de ajutor de stat pe timpul pandemiei de Covid. Ar trebui să continuăm aceste lucruri, avem cadru temporar pe Ucraina, care ne stă la dispoziție, și care va genera practic ajutoare pe zona de lichiditate. Acolo există, atât pe IMM Invest, și o să existe cât de curând, sperăm, și pe alte zone, ajutoare în ceea ce privește susținerea măcar pe o perioadă de timp a costurilor cu dobânzile",
Întrebați băncile, fiți acolo tot timpul, discutați cu ele, toate provocările sunt pe inputuri, pe efecte climatice, pe nevoia de apă, dar importantă este și finanțarea. Și trebuie să fiți tot timpul acolo pentru banca dumneavoastră și să puneți întrebările care trebuie", recomandă reprezentantul Eximbank.