Pentru cinci copii din Olt, ghetele în care Moş Nicolae să lase daruri sunt doar un vis. Rămaşi de curând orfani de mamă, cei mici stau în casa din chirpici a bunicii care le ţine acum loc de părinte. Merg zilnic la şcoală şi bucuria femeii este că nu pleacă cu burta goală pentru că ea se trezeşte de la 5 dimineaţă să le pregătească ce poate pe o sobă veche.
Ana-Maria (11 ani), Valentin (9), Mirela (6), Andrei (3) şi Andreea (1) locuiesc în satul Pluteni din comuna Leleasca. Acum două luni, mama lor s-a prăbuşit în grădina casei. Era însărcinată şi s-a stins pe loc. Cei doi copii mai mari au auzit-o ţipând şi au sărit să o ajute cum s-au priceput, i-au dat cu apă pe faţă şi au rugat vecinii să sune la 112, dar nu mai era nimic de făcut. “Nu ştim de ce a murit, mai ales că noi nu o ştiam bolnavă, nu a avut niciodată nimic şi nici nu avem posibilitatea să aflăm. A murit sub ochii copiilor, iar acum băiatul meu are aceeaşi soartă ca şi mine. Eu am rămas văduvă de tânără, el, la fel. Nora mea avea 30 de ani”, povesteşte cu amărăciune Maria Niţu, bunica. După moartea mamei, tatăl a plecat să lucreze ca zilier pe un şantier din Capitală, iar bunica şi-a luat angajamentul că va avea grijă de cei cinci copii. Spune că sunt cuminţi şi o ajută, aşa că femeia de 50 de ani nu se plânge că i-ar fi greu, doar că nu le poate oferi mare lucru. I-a mutat pe toţi în casa ei formată din două camere ridicate din chirpici şi cu o sobă comună, pentru că aşa fac un singur foc şi consumă mai puţine lemne.
În ziua de Moş Nicolae, femeia a reuşit să le aducă dulciuri, ca să le facă o bucurie, dar le-a pus pe masă pentru că cei mici nu au ghete. „Dumnezeu m-a întărit, eu răzbat şi le fac ce este necesar. Au mai primit haine de la oameni, dar niciunuia nu am reuşit să îi cumpăr ghete, mai ales celei mari căreia îi creşte piciorul aşa de repede. Am mai luat eu ce am putut, ca să nu stea udă la picioare, dar sunt multe cheltuieli. De asta am şi acceptat să plece băiatul meu la Bucureşti, pentru că trebuie să plătim curent, mâncare, impozit şi el trebuie să facă bani. Eu mai munceam cu ziua prin sat pe la oameni, dar acum mă duc rar pentru că trebuie să îngrijesc copiii”, spune bunica. Oamenii au renunţat la obiceiul de a-i face pomeni tinerei decedate pentru ca banii să îi poată folosi pentru copii, iar reprezentanţii Primăriei le-au dat şi ei un ajutor de 1.000 lei.