Jurnalul.ro Ştiri Locale Expoziție de recipiente militare găsite din Primului Război Mondial la Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă din Zalău

Expoziție de recipiente militare găsite din Primului Război Mondial la Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă din Zalău

Sticle ale uneia dintre cele mai vechi mărci de bere din România, recipiente militare pentru apă sau sticluţe pentru medicamente recuperate din tranşeele italiene ale Primului Război Mondial fac obiectul unei inedite expoziţii vernisate joi, la Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă din Zalău.

Intitulată "Prin cenuşa imperiului", expoziţia este realizată de Muzeul Naţional al Banatului în colaborare cu Asociaţia Gruppo Speleologico Carsico din San Martino del Carso, Italia şi surprinde latura mai puţin cunoscută a vieţii cotidiene din perioada conflictului militar, exponatele din vitrine fiind însoţite de materiale explicative foarte documentate şi reproduceri ale unor fotografii de epocă.

"Noi ne-am propus să surprindem viaţa de zi cu zi. Eu spun că aveţi o şansă unică să vedeţi aceste obiecte, care nu sunt prezente de foarte multe ori în colecţiile muzeelor şi este o manieră de a privi războiul nu doar ca un conflict armat - tehnică militară, tehnică de luptă, ci exact viaţa de zi cu zi, poveste, drama celui care a fost implicat, care a trăit realitatea războiului", a precizat, la vernisajul expoziţiei, Corina Bejinariu, directorul Muzeului Judeţean Zalău.

Muzeograful Ioan Bejinariu, care s-a ocupat de aducerea şi organizarea expoziţiei la Zalău, a precizat că ea cuprinde câteva sute de obiecte recuperate din vechile tranşee, în marea lor majoritate fiind vorba despre recipiente militare pentru apă, de tip ploscă din metal, dar şi recipiente din sticlă pentru bere, lichioruri, apă minerală ori sticluţe pentru medicamente, călimări şi pahare utilizate de soldaţii părţilor aflate în conflict.

Printre exponate se numără şi sticle ale uneia din cele mai vechi mărci de bere românească, găsită în tranşeele din Italia, unde au luptat soldaţi români.

"Expoziţia prezintă în primul rând o colecţie de elemente de dotare militară, aşa numitele ploşti pentru depozitarea lichidelor, a apei mai ales (...) Am ales să expunem şi sticle de bere, de apă minerală, de alcool, aparţinând forţelor combatante. La loc de cinste am pus una dintre sticlele produse în 1916 de fabrica de bere din Timişoara. Acei soldaţi, la sute de kilometri depărtare de zona de unde proveneau, au simţit nevoia de a gusta încă o dată această bere, în Italia", a adăugat sursa citată.

Exponatele, în marea lor majoritate au fost descoperite pe frontul italian de la San Martino del Carso, regiunea Friuli-Venezia Giulia, şi fac parte dintr-o colecţie privată şi din colecţia Museo della Grande Guerra. AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri