Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Expoziţii de vară

Expoziţii de vară

de Magdalena Popa Buluc    |   

EXPOZIȚIE POSTUMĂ DE PICTURĂ – „ECATERINA VRANA: UNSEEN” @ MUZEUL DE ARTĂ POPULARĂ DR. NICOLAE MINOVICI

 

 

Muzeul Municipiului București invită publicul să participe la deschiderea expoziției „Ecaterina Vrana: UnSeen”, eveniment care va avea loc vineri, 9 iulie 2021, ora 19.00, la Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici (Str. Dr. Nicolae Minovici, nr 1).

Este prima expoziție postumă realizată într-un muzeu din România și reprezintă un proiect al Secțiilor de Artă și Antropologie din cadrul Muzeului Municipiului București care reunește lucrări semnate de Ecaterina Vrana din colecții private, precum și din colecția MARe/ Muzeul de Artă Recentă.

Cu studii finalizate la Academia de Arte din București, în clasa Profesorului Sorin Ilfoveanu, Ecaterina Vrana a debutat expozițional la Universitatea din Freiburg în 1993. A continuat cu numeroase expoziții personale și de grup și va fi recunoscută în spațiul european și nord-american, fiind prima artistă de origine română care a expus la marele târg de artă contemporană The Armory Show, New York (2016).

„Expoziția Ecaterina Vrana: UnSeen propune o radiografiere a motivelor simbolice întâlnite pe întregul parcurs al creației artistei și identifică un arc peste timp în ceea ce privește o sincronicitate evolutivă a personajelor pe care artista le redă în opera sa, fie în perioada de tinerețe, fie în schița ultimei lucrări realizate de artistă.

Ecaterina Vrana (1969-2019) a fost și rămâne o prezență singulară în spațiul artelor românești. Universul artistei este remarcabil printr-un adevărat alfabet vizual propriu, dar și prin emoția puternică pe care o revarsă compozițiile sale simbolice redate într-un stil postmodernist. Exponentă a generației postdecembriste, artista s-a poziționat de la început ca o prezență insolită, în special prin modalitatea sculpturală de a folosi vopseaua (pasta), prin asocierile cromatice, dar și prin stilul aparent de inocență plastică/ „faux naïve”.

Neoexpresionistă prin atitudine, arta Ecaterinei Vrana emană misticism, hipnotism, dar și jovialitate. Privitorul atent descoperă o întreagă dimensiune semiotică, aflată atemporal într-o nebuloasă a propriului univers artistic. Lacrimile nu se varsă în zadar la Ecaterina Vrana. Lacrimile se metamorfozează în picături migdalate de culoare și pornesc spre circuitul lor transformativ. Un traseu demarcat de cercuri concentrice, chiar elicoidale, ce înglobează ciclicitatea și reversibilitatea vieții. Din tristețe se naște fericire, iar artista deține formulele (al)chimice pentru a dobândi tinerețea veșnică, așa cum rămâne scris în jurnalele consemnate cu acribie în adolescență: Din acest moment am decis să-mi pictez nemurirea. Ecaterina Vrana și-a îndeplinit menirea, acum ne rămâne nouă, marelui public, să-i onorăm creația și să-i asigurăm rolul cuvenit în Templul Artelor”, a declarat Felicia Raetzky, muzeograf și curator al expoziției.

Vernisajul va avea loc în aer liber, iar numărul de locuri este limitat. Expoziția va putea fi vizitată în perioada 9 iulie – 14 noiembrie 2021.

 

 

EXPOZIŢIA “DARURI” @ GALERIA ROMANĂ, BUCUREȘTI

 

DARURI de la Dumnezeu prin har şi daruri de la pictori către semenii lor, prin harul primit.

Galeria Romană vă invită la o nouă expoziţie de pictură şi sculptură, ce se va deschide Joi, 8 iulie 2021, începând cu ora 19:00.

Expoziţia “Daruri” aduce pe simeze artişti importanţi ai artei plastice româneşti contemporane: Grupul Prolog, Sorin DUMITRESCU, Vasile GORDUZ şi Silvia RADU, Mihai HOREA, Ruxandra GRIGORESCU, alături de mai tinerii membri ai grupului Noima, Bogdan VLĂDUŢĂ, George HRISTEA, Cristian DIŢOIU, Marin Mihai HOREA.

Prin parcurs educativ-pedagogic, relaţiile profesor-elev s-au transformat în relaţii de prietenie, iar acum, împreună, dăruiesc publicului rodul harului lor, într-o expoziţie unitară şi specială. Pentru că ÎMPREUNĂ este o stare de spirit, este un manifest, este o CREDINŢĂ.

Expoziţia va rămâne deschisă în perioada 8 iulie – 8 septembrie 2021.

 

EXPOZIȚIE DE PICTURĂ ȘI GRAFICĂ – TRAIAN MOCANU @ MUZEUL NAȚIONAL DE ARTĂ AL MOLDOVEI, CHIȘINĂU, REPUBLICA MOLDOVA

 

Expoziție de pictură și grafică – Traian Mocanu

 

Uniunea Artiștilor Plastici din România – Filiala Iași și Muzeul Națională de Artă al Moldovei au plăcerea de a vă invita să vizitați expoziția de pictură și grafică a artistului Traian Mocanu.

„Expoziția este impresionantă prin numărul de tablouri de dimensiuni mari, de o expresivitate și o eleganță rafinată, în mai multe serii, intitulate Urmele luminiiI şi II, Tectonica, Sere, Solare, Bestiar, Relicvarii I, II şi III, Tainiţe I şi II, Atelier. Grafică: Mocanorfoze I, II. (43 de picturi și 17 lucrări de grafică).

Pictorul este recunoscut şi apreciat în lume, cu mai mult de 90 de expoziţii în România şi străinătate. De-a lungul timpului, artistul a fost distins cu multe premii pentru activitatea sa, printre care amintim premiul pentru pictură şi excelenţă în pictură acordat de către Uniunea Artiştilor Plastici din România.

În afara creaţiei plastice, artisitul a publicat şi şapte volume de poezie, o reflectare în plan poetic a aceloraşi preocupări care-i orientează pictura.

Curatorul expoziției este criticul de artă, Maria Bilașevschi, fiica pictorului Traian Mocanu

 

EXPOZIȚIE „PUTERE ȘI STATUT. PORTRETE DIN COLECȚIA DE SCULPTURĂ” @ MUZEUL MUNICIPIULUI BUCUREȘTI – PALATUL SUȚU

 

Muzeul Municipiului București anunță deschiderea expoziției „Putere și statut. Portrete din Colecția de Sculptură”, care va putea fi vizitată la Palatul Suțu (Bdul Ion C. Brătianu, nr 2). Vernisajul va avea loc miercuri, 14 iulie, ora 18.00.

MMB respectă astfel dinamica ideilor și proiectelor expoziționale propuse publicului, de această dată fiind prezentate statui din Colecția de Sculptură a Muzeului Municipiului București. Vor fi expuse mai multe categorii de portrete reprezentative pentru sculptura românească în cea de-a doua jumătate a secolului XIX și începutul secolului XX, opere ale unor sculptori consacrați precum Raffaello Romanelli, Oscar Han, Athanasie Constantinescu, Ion Jalea, Ion Georgescu, Frederic Storck, Savu Savargin, Dimitrie Paciurea, iar pe panourile din expoziție vor fi desene realizate de sculptorul Filip Marin.

„Pornind de la ideea redării și contextualizării unor personaje importante din istoria țării noastre, expoziția are două secțiuni majore: personaje istorice și reprezentări ale personalităților vremii. Prima categorie presupune redarea unor subiecți care nu au fost contemporani cu artiștii și ale căror chipuri sunt preluate după documentele iconografice de epocă în vederea recunoașterii aportului acestora la evenimente istorice majore sau pentru consolidarea valorilor naționale. Cea de-a doua categorie este reprezentată de imagini ale unor personalități marcante, contemporane cu artiștii, înzestrate cu trăsături convingătoare, care le argumentează poziția politico-socială privilegiată. Acest câmp vizual se extinde de la portretele de figuri sociale cu origini boierești, la exponenții noilor tendințe progresiste. Există și o grupă specială de sculpturi care înfățișează primari ai Capitalei, chipuri ale unor edili care au contribuit la dezvoltarea Bucureștiului. Expoziția se închide cu imaginile noului erou al societății aflate în plin progres socio-economic, muncitorul care întruchipează imaginea colectivității, fără a avea o biografie individualizată. Rolul său se identifică cu profesia și cu realizările breslei căreia îi aparține.

În arta din spațiul românesc, acest tip de convenții se instaurează în pictură și sculptură, cel mai probabil fiind împrumutate din arta europeană. În statuarie, portretul cel mai întâlnit este sub formă de bust, în mărime naturală, care urmărește să înfățișeze subiecții în deplina autoritate a funcțiilor sau rangului boieresc. Astfel se validează poziții sociale și se marchează trecerile vremelnice prin timpul lor. Postura deosebită și vestimentația conservatoare sunt indicatorii adesea întâlniți în busturi. Poziția capului și direcția privirii sunt exploatate cu precădere în sculptura de factură istorică, fiind o extindere a importanței pe care au avut-o în constituirea unui eveniment. Însă aceste aspecte sunt condiționate de cerințele contextului în care lucrările sunt produse și de motivațiile din spatele lor, factori ce pot determina o taxonomie a sculpturilor din această expoziție” – Nicoleta Bădilă, muzeograf, curator.

Expoziția va putea fi vizitată la Palatul Suțu în perioada 14 iulie – 26 septembrie 2021.

 

 

 

 

COSMIN FRUNTEȘ „RITMURI NOI” @ GALLERIA 28, TIMIȘOARA

 

În perioada 11 iunie – 31 august, 2021, la Galleria 28 din Timișoara va putea fi vizitată expoziția „Ritmuri noi” semnată Cosmin Frunteș. Expoziția, organizată de Galleria 28, în parteneriat cu grupul NOIMA și curatoriată de Maria Pașc, aduce pe simeze cele mai recente lucrări de pictură realizate de Cosmin Frunteș.

Expozițiile personale au menirea de a scoate la iveală acumulări tăinuite ale artistului, roade ale unor căutări îndelungate și solitare. Această expoziție, semnată Cosmin Frunteș, este de o seriozitate fără complezență. Demersul pictorului este de a arăta că o lucrare trebuie să fie mai mult decât o pictură, trebuie să depășească plăcerea imediată a execuției picturale. Astfel, pictorul și-a impus să rezolve probleme dificile care nu trebuie înțelese ca o demonstrație de virtuozitate, ci ca un mijloc de a face mai pregnant un conținut emoțional izvorât din realitate – culoarea care traduce raporturi spațiale gândite exact. Cosmin Frunteș stăruie spre o densă claritate picturală. Refuză orice exuberanță, se descotorosește de orice efecte de paradă și convinge! O face prin coerența și justețea compoziției, ale planurilor de culoare. Soliditatea sa de constructor epurează tot mai mult orice exces material.  Lucrările prezentate în expoziția „Ritmuri noi” sunt izbucniri de elan vital fixate în enunțul cel mai pur. Sinteză între claritatea emoției și sensibilitatea emoției. Cosmin Frunteș este o voce sonoră de o vioiciune în care se amestecă și unele brutalități, mai puțin dictate de pictor și mai mult de ceea ce vine dinspre lume spre el. (Maria Pașc, 10 iulie, 2021, București)

Expoziția „Ritmuri noi” poate fi vizitată în perioada 11 iunie-31 august respectând normele de prevenire a pandemiei de coronavirus, de luni până sâmbătă, la Galleria 28, str. Constantin Brâncoveanu nr. 28, Timișoara. Programarea pentru vizitare se face la numărul: 0040(0)722 503 028.

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri