Jurnalul.ro Special Rețeta crimei perfecte: statul nu a mai decontat de 5 luni medicamentele compensate și gratuite

Rețeta crimei perfecte: statul nu a mai decontat de 5 luni medicamentele compensate și gratuite

de Monica Cosac    |   

​​​​​​​După ce pacienții oncologici au protestat, marți, în fața Guvernului, cu 153 de saci simbolizând cadavrele românilor cu cancer care mor zilnic din cauza nepăsării guvernanților, și farmaciștii au anunțat că intră în grevă japoneză pe termen nedeterminat.

Statul nu a mai decontat medicamentele compensate sau gratuite de 5 luni, astfel că mai multe farmacii independente (care nu fac parte din lanțurile de farmacii) se află deja în blocaj financiar. Pacienţii cu cancer, diabet sau transplant sunt direct afectați, pentru că aceste farmacii nu mai au bani să aducă medicamentele necesare.  

 

Asociația Farmaciilor Independente Ethica (AFIE) a anunțat, ieri, că farmaciile membre, precum și alte farmacii din țară intră în grevă japoneză pe termen nedeterminat, pentru a protesta față de lipsa de reacție a guvernanților și nealocarea fondurilor necesare pentru achitarea restanțelor către farmacii, aferente medicamentelor eliberate asiguraților.

 

„Din respect și devotament pentru pacienți, farmaciile continuă să elibereze medicamente compensate și gratuite, în măsura în care se vor putea aproviziona de la distribuitori”, au precizat reprezentanții Asociației Farmaciilor Independente Ethica.

 

Statul nu plăteşte, farmaciile nu mai au cu ce să ia medicamente

Reprezentanții farmaciilor au tras un semnal de alarmă încă de acum o lună, atenționând guvernanții cu privire la efectele grave pe care le va avea neplata facturilor de statul român către farmaciile comunitare (cu circuit deschis - n.r.) pentru medicamentele deja eliberate în luna iunie, nu doar asupra farmaciilor mici, independente, ci și asupra bolnavilor cronici. Însă, în ciuda promisiunilor făcute atunci, casele de asigurări de sănătate încă nu au achitat restanțele sau au fost achitate doar parțial, în procente mici. Lipsa de reacție a guvernanților a dus, în cele din urmă, la declanșarea grevei japoneze.

„Considerăm că, în acest moment, prin atitudinea pe care o arată guvernanții, inclusiv prin ignorarea adreselor și mesajelor transmise de farmacii către autoritățile publice, reprezintă o reală amenințare ce periclitează viața pacienților. Deși au existat întâlniri și discuții cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate și cu reprezentanți ai Guvernului, sumele care trebuiau să fie decontate farmaciilor pentru medicamente eliberate pacienților în luna iunie ÎNCĂ nu au fost virate către farmacii. Există cazuri, în anumite județe, unde s-au achitat parțial anumite facturi aferente acestor luni, însă vorbim de sume derizorii.”, a declarat farmacista Anda Vîja, vicepreședintele AFIE.

În prezent, o parte din farmaciile independente se află deja în blocaj financiar din partea distribuitorilor angro, fără a se putea aproviziona cu medicamente, cu efecte resimțite de pacienți, care nu mai pot avea acces la terapie.

„Noi avem o obligație de serviciu public, reglementată de autorități și prin contractul cu casele de asigurări de sănătate, prin care trebuie să ne aprovizionăm continuu cu medicamente și să asigurăm o gamă variată de produse. În contextul în care statul român blochează plățile pentru farmacii, noi nu putem să ne îndeplinim această obligație impusă de același stat”, a mai spus Anda Vîja, adăugând că farmaciștii se simt neputincioși atât în fața pacienților, cât și a datoriilor acumulate la alți furnizori sau propriilor angajați, cărora nu le mai pot plăti salariul. 

Mai mult, distribuitorii angro deja percep penalități de la farmacii pentru neplata la timp a medicamentelor furnizate. 

Dacă această problemă nu se va rezolva acum, situația se va agrava și mai mult în lunile următoare, având în vedere că finalul de an „aduce aproape constant întârzieri la plata facturilor către farmaciile comunitare”.

 

 

„Ținând cont de lipsa de reacție a guvernanților, medicamentele necesare populației chiar sunt ultima prioritate a acestora. Ceea ce poate nu reușesc acești oameni să cuprindă este faptul că de aceste medicamente depinde viața pacienților noștri, de aceste medicamente depinde ca o boală să nu fie agravată, iar pacientul să nu ajungă în spital”, subliniază 

Anda Vîja, vicepreședinte AFIE

 

Decalogul revendicărilor

Farmaciștii care au intrat în grevă au făcut și o listă cu revendicări: 

  • Decontarea la termen a facturilor pe care farmaciile comunitare le emit în relație cu casele de asigurări de sănătate, pentru medicamentele care au fost deja eliberate asiguraților, în regim compensat sau gratuit.

  • Stabilirea unui termen de plată mai scurt pentru farmacii pentru medicamentele eliberate, în acord cu termenele de plată deja prevăzute pentru ceilalți furnizori de servicii medicale în relație cu casele de asigurări de sănătate.

  • Predictibilitate privind decontarea medicamentelor eliberate de farmacii în sistemul asigurărilor sociale de sănătate, pentru a asigura o minimă sustenabilitate financiară.

  • Transparență în modul de alocare al fondurilor de către casele de asigurări de sănătate pentru toate domeniile de asistență, raportat la fiecare județ.

  • Renunțarea la practicile de decontare parțială de către casele de asigurări de sănătate a facturilor emise de farmacii pentru medicamentele compensate și gratuite.

  • Majorarea cotelor de adaos pentru medicamentele eliberate pe bază de prescripție medicală, care nu au mai fost modificate de peste 15 ani și care sunt cele mai mici din UE.

  • Recunoașterea, remunerarea și decontarea în sistemul asigurărilor sociale de sănătate a serviciilor farmaceutice furnizate populației.

  • Dimensionarea fondurilor pentru medicamente în funcție de nevoile reale ale populației astfel încât să nu mai existe sincope în decontare.

  • Măsuri concrete de susținere a asistenței farmaceutice a populației, inclusiv în mediul rural, și eliminarea dezechilibrelor din domeniu.

  • Protejarea profesiei de farmacist, ca profesie liberală, prin recunoașterea rolului farmacistului în sistemul de sănătate.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri