Jurnalul.ro Ştiri Externe Efecte extreme ale fenomenului meteo El Nino. Avertismentul experților pentru 2023

Efecte extreme ale fenomenului meteo El Nino. Avertismentul experților pentru 2023

de Redacția Jurnalul    |   

Un fenomen meteorologic din acest an va avea efecte extreme, atrage atenția Organizația Mondială de Meteorologie (OMM), care aparține Națiunilor Unite.

Începând cu anul 2020 s-a manifestat fenomenul meteo La Nina care, deși a scăzut temperaturile la nivel global, a intensificat seceta și inundațiile. Astfel că perioada 2021-2022, vremea a fost mai călduroasă decât în tot intervalul anterior anului 2015, scrie antena3CNN

La Nina s-a încheiat și va fi înlocuit, în această vară, de un alt fenomen meteo numit El Nino, care va provoca și el fenomene extreme. 

„Impactul de împrospătare adus de La Nina a frânat temporar creşterea globală a temperaturilor, chiar dacă ultimii 8 ani au fost cei mai călduroşi înregistraţi vreodată", a spus Patteri Taalas, secretarul general al OMM.

El Nino va determina o răcire a temperaturilor de la suprafața Oceanului Pacific ecuatorial central şi oriental care „riscă să alimenteze un nou vârf al temperaturilor mondiale".

OMM atrage atenția că, deși fenomenul La Nina a luat sfârșit, unele dintre efectele sale asupra precipitaţiilor ar putea să persiste din cauza duratei îndelungate a fenomenului.

El Nino şi El Nina sunt fenomene naturale care provoacă creșterea temperaturilor la nivel mondial, afectează tiparul ploilor sezoniere și provoacă fenomene climatice extreme.  La Nina se produce la fiecare 7 ani și alternează cu El Nino şi cu condiţii neutre între cele două fenomene.

Estimările arate că sunt 15% șanse ca El Nino să se manifeste în lunile aprilie-iunie, 35% în mai-iulie şi la 55% în iunie-august 2023.

„Avem nevoie de două sau trei luni pentru a formula o idee mai fiabilă despre ceea ce va urma”, a explicat Alvaro Silva, consultant al OMM.

Subiecte în articol: el nino el nina meteo
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri