Parcagiii din București au fost amendați anul trecut cu 419 450 de lei. S-au dat aproape 3000 de amenzi iar anul acesta, doar în primele 4 luni, s-au dat peste 1700 dar fenomenul este imposibil de stârpit cu actuala legislație. Poliția Locală îi cunoaște, are datele lor din cartea de identitate, îi amendează însă totul e în zadar. Unii primesc chiar mai multe amenzi în aceeași zi și tot nu le pasă: nu au nimic pe numele lor iar fapta nu este considerată penală. Ceea ce fac parcagiii este încadrat la “apelare la milă publica” și pedepsit conform unei legi vechi de 17 ani, legea 61/1991. Amenda prevăzută în lege e cuprinsă între 100 și 500 de lei. Pot fi sancționați penal doar cei care se răzbună pe mașinile șoferilor care nu le-au dat bani dar e cale lungă până la pedepsirea lor. Iar recuperarea pagubelor, tot imposibilă, ca și încasarea amenzilor date de Poliția Locală.
De ani de zile, parcagiii fac bani frumoși de pe urma șoferilor grăbiți care caută cu disperare un loc de parcare în centru dar, mai nou, și-au găsit și alte victime: s-au aciuat pe lângă clădirile de birouri cu sute de angajați, pe care-i taxează zilnic, cu amenințarea subtilă că, dacă nu plătesc, nu le garantează pentru siguranța mașinii. Altfel spus, șoferii sunt forțați să plătească o taxă de protecție. Cei care nu plătesc, riscă să-și găsească mașină vandalizată. „Tariful” pe 2018 e de 5 lei în imediata apropiere a clădirilor de birouri. Suma pare convenabilă pentru toată ziua, în conditiile in care o singură oră de parcare costă 4 lei în parcările moderne ale sediilor de firme.
Frica de tinichigiu
Un parcagiul din Pipera, amendat de nenumărate ori de Poliția Locală, a pus stăpânire pe o străduță cu vreo 50 de mașini. La un calcul simplu, face în fiecare zi 250 de lei. În 20 de zile lucrătoare, câștiga de aici dublul salariului mediu pe economie. Unde mai pui că nu “muncește” decât 2-3 ore pe zi, până i se umple străduța. Apoi, se mută la Obor sau în alte zone unde a reușit să se impună în față “colegilor” de breaslă.
“Il văd în fiecare zi în parcare, e mereu același. L-am avertizat că, dacă pățesc ceva la mașină, voi ști că el e făptașul. Până acum, n-am avut probleme dar am colegi care și-au găsit mașinile zgâriate, mânjite cu ulei ars, lovite cu piatra, cu ștergătoarele rupte și lăsate acolo demonstrativ sau chiar cu rezervorul spart”, povestește Lucian D., un angajat din zonă.
„Îi luăm - îi amendăm, îi luăm - îi amendăm”. Degeaba
„Poti să le dai și 100 de amenzi, dacă ei nu au nimic pe numel e lor, nu ai ce să execuți. Au doar un buletin la o adresă, undeva. Nici măcar nu mai fug de poliție. Ne dau buletinul. S-au prins că, dacă nu dau buletinul sau nu au buletinul la ei, sunt plimbați pe la secție și pierd timp. S-au invătat și nu se mai feresc. Dau buletinul pentru că știu că oricum nu vor plăti amenda”, explică Aurel Dobrilă, șeful Poliției Locale sector 2.
Din contră, polițiștii au o problemă „tehnică” legată de amenzi: același agent nu poate da de două ori amendă în aceeași zi unui parcagiu. Dacă îl prinde alt agent, da, îl poate amenda din nou în aceeași zi. Alftel, nu. E o joacă de-a șoarecele și pisica. Dacă vede mașina de poliție, nu mai stă acolo. Dacă pleacă mașina, se întoarce în același loc. Și tot așa. Agentul îi dă prima oară 100, a doua zi 200, apoi 300 de lei - amenda poate să crească gradual dar tot degeaba, dacă el nu e nimic de executat. „Noi îl luăm, îi dăm amendă, îl luăm îi dăm amendă, și tot așa”, spune comandantul Poliției Locale.
Nici gând de despăgubiri
Șoferii care-și găsesc mașina vandalizată de un parcagiu răzbunător trebuie să se adreseze Poliției Naționale, să facă plângere și să aducă și probe împotriva celui pe care-l bănuiesc. În cele mai multe cazuri, păgubiții renunță iar parcagiii își văd linistititi de treabă în continuare, în același loc sau în mai multe, după posbilităti. Și oricum, rămâne aceeași problemă: „Atâta vreme cât nu au nimic pe numele lor, nu ai cum să-i execuți. Noi știm de ani de zile că nu au nimic pe lume“, mai spune șeful Poliției Locale Sector 2.
Proiect: pușcărie pentru parcagii
Există un proiect de lege privind combaterea exploatării ilicite a locurilor de parcare, inițiat de senatorul Alina Gorghiu și deputatul Ovidiu Raețchi. Conform proiectului, perceperea unei taxe pentru parcare de către persoane care nu au autorizație sau vreun drept asupra spațiului respectiv se pedepsește cu închisoarea de la șase luni la un an. Dacă se percepe taxă pentru un spațiu proprietate publică privată a statului, a unei unităti administrativ teritoriale sau a oricărei persoane juridice care deține proprietate, predeapsa prevăzută este închisoare de la nouă luni la doi ani. La prima depistare a făptuitorului, chiar în cazul unui concurs de infracțiuni, acesta poate opta în cursul urmăririi penale pentru efectuarea a 50 de zile de folosul comunitătii. Legea a trecut de Senat în noirembrie anul trecut și așteaptă votul Camerei Deputaților.
“Prefer să dau 5 lei în fiecare dimineață, decât să îmi găsesc mașina vandalizată”
Iuliana P., angajată din Pipera
Polițiștii locali insistă că problema e și la șoferi: „Sunt prea mărinimosi cu cine nu trebuie. N-au de ce să plătească nici măcar un leu, doi. Acești oameni nu le păzesc mașinile, cum spun. Ei vânează locurile goale și atât”.