Jurnalul.ro Special Anchete Un liberal certat cu ANI curăță statul de praf și bani. DIICOT, CSM și ANAF, printre clienți

Un liberal certat cu ANI curăță statul de praf și bani. DIICOT, CSM și ANAF, printre clienți

de Ion Alexandru    |   

Cu trei luni înaintea alegerilor locale, Primăria Sectorului 1, condusă de Clotilde Armand, scotea la licitație un contract de curățenie a spațiilor de birouri și a piețelor agroalimentare, pentru opt luni. După ce Armand a pierdut alegerile din 9 iunie, contractul a fost atribuit companiei unui fost membru PNL, găsit de ANI în conflict de interese în urmă cu mai mulți ani, dar care, anul acesta, a candidat pentru Consiliul Local Sectorul 4 din partea partidului Forța Dreptei, formațiune care a participat la scrutinul din 9 iunie 2024, împreună cu USR și cu PMP, în cadrul Alianței Dreapta Unită. Patronul firmei, Ciprian Pericleanu Grigore, este un obișnuit al contractelor cu statul, firma angajată de Clotilde Armand având în derulare, în prezent, nu mai puțin de 13 astfel de afaceri pe bani publici. Printre clienți se numără ANAF, Ministerul Finanțelor, Curtea de Conturi, DIICOT sau Consiliul Superior al Magistraturii.

Primăria Sectorului 1, condusă, încă, de Clotilde Armand, pregătea, cu câteva luni înainte de alegerile locale din acest an, un contract privind achiziția de servicii de curățenie pentru imobilele administrate de instituție. Astfel, administrația locală citată, a publicat, în acest sens, pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice) un anunț de participare, datat 20 martie 2024, conform căruia intenționa să încheie un contract referitor la prestarea activităților specifice de curățenie și de igienizare zilnică în clădirile de birouri și în piețele agroalimentare, amplasamente aflate pe raza administrativ-teritorială a Sectorului 1 al municipiului București, cu o suprafață totală de aproximativ 37.129 de metri pătrați.

Potrivit acestui anunț, serviciile solicitate urmau a fi prestate la sediile Primăriei Sectorului 1, la sediul Direcției Publice de Evidență a Persoanelor – Starea Civilă și în piețele din sector.

Astfel, pentru Primăria Sectorului 1, serviciile de curățenie birouri trebuie să fie executate în clădirea din Bulevardul Banu Manta nr. 9, cu suprafața de 9.200 metri pătrați, la cea din Piața Amzei nr. 13, cu suprafața de 1.550 metri pătrați, precum și la cea din Strada Mureș nr. 17, cu suprafața de 895 metri pătrații.

Unde mai exact vor fi prestate serviciile contractate

Mai departe, pentru Direcția Publică de Evidență a Persoanelor – Starea Civilă, serviciile de curățenie în birouri trebuie prestate în imobilele situate în Bulevardul Alexandru Averescu nr. 17, cu suprafața de 1.100 de metri pătrați, în Piața Amzei nr. 13, cu suprafața de 560 de metri pătrați, în Strada Ion Neculce nr. 6, cu suprafața de 68 de metri pătrați, în Bulevardul Bucureștii Noi nr. 54, cu suprafața de 106 metri pătrați, și în Strada Mureș, cu suprafața de 80 metri pătrați.

De asemenea, pentru piețele agroalimentare, serviciile de curățenie urmează, conform acestui contract, să fie prestate în Piața Mureș (2.818 metri pătrați), în Piața Matache (8.548 metri pătrați), în Piața 1 Mai (2.939 metri pătrați), în Piața Domenii (1.736 metri pătrați), în Piața Aviației (1.779 metri pătrați), în Piața Dorobanți (446 metri pătrați), în Piața Amzei (3.776 metri pătrați), în Piața Pajura (1.528 metri pătrați), în Piața Aurel Vlaicu (545 metri pătrați), în Piața 3 Februarie (60 metri pătrați) și în Piața 16 Februarie (2.000 metri pătrați).

În documentația de atribuire se precizează faptul că în sediile de birouri, programul se va desfășura în zilele lucrătoare, iar pentru sediul din Bulevardul Alexandru Averescu se solicită o persoană și în zilele nelucrătoare de sâmbătă, când se oficializează căsătorii, cu program variabil de maximum patru ore, în funcție de numărul de căsătorii programate. De asemenea, în piețele agroalimentare, programul se va desfășura de luni până duminică, cu excepția sărbătorilor Pascale și de Crăciun sau în urma unor dispoziții ale Primăriei Sectorului 1 al municipiului București cu privire la sărbătorile legale din an.

Superoferta primită

Durata acestui contract, așa cum rezultă din cuprinsul caietului de sarcini, este de opt luni, iar finanțarea ar trebui să fie asigurată din fonduri bugetare. Iar, în vederea atribuirii contractului, instituția condusă de Clotilde Armand a organizat o licitație deschisă, impunând drept criteriu de atribuire cel mai bun raport calitate-preț. Astfel, prețul ofertei a fost punctat cu 90 la sută din evaluare, iar experiența specifică deținută într-o poziție similară de către managerul sau de către coordonatorul de proiect a fost punctată cu 10 la sută din evaluare.

La licitația deschisă organizată de către Primăria Sectorului 1 în vederea atribuirii contractului privind prestarea serviciilor de curățenie au fost depuse cinci oferte, iar suma maximă inițială estimată pentru această afacere a fost stabilită de către autoritatea contractantă la 2.094.075,6 lei fără TVA.

Din cele cinci oferte primite, primăria a descalificat două, din care o ofertă a fost declarată inacceptabilă, iar cea de-a doua a fost constatată ca fiind neconformă, în cursă rămânând celelalte trei oferte.

Apoi, la data de 19 iulie 2024, primăria condusă de Clotilde Armand a și semnat contractul, pe care, astfel, îl va lăsa moștenire succesorului său. Este vorba despre contractul nr. J-AC 138 din 2024, în valoare finală negociată de 816.838 de lei fără TVA, adică de 972.037,12 lei cu TVA inclusă, pe care l-a atribuit companiei SC CIP Avantaj SRL.

Patronul, „client” al Agenției Naționale de Integritate

SC CIP Avantaj SRL este deținută, în calitate de unic asociat și administrator, de un anume Ciprian Pericleanu-Grigore, din Tulcea. Acesta este un fost consilier local la Primăria Municipiului Tulcea, din partea Partidului Național Liberal. Cariera sa în administrația publică locală s-a întrerupt, însă, după ce Agenția Națională de Integritate l-a declarat incompatibil.

Astfel, în data de 8 noiembrie 2012, ANI emitea un comunicat de presă prin care anunța că a fost constatată încălcarea legislației privind regimul juridic al incompatibilităților de către Ciprian Pericleanu-Grigore, consilier local în cadrul Consiliului Local al municipiului Tulcea. Acesta s-a aflat în stare de incompatibilitate, întrucât, pe perioada exercitării mandatului de consilier local, SC Periclestar SRL, societate în cadrul căreia părinții acestuia dețineau calitatea de asociați și administratori, a încheiat nu mai puțin de cinci contracte de execuție de lucrări cu Consiliul Local al Municipiului Tulcea.

Valoarea acestor cinci contracte s-a ridicat la 2.424.630,86 de lei, adică aproximativ 534.059,66 de euro, fiind, astfel, încălcate prevederile Legii nr. 161/2003.

Ciprian Pericleanu-Grigore a îndeplinit funcția de consilier local între 1 iunie 2008 și 27 ianuarie 2011, iar tatăl său, Ion Pericleanu-Grigore, avea, încă din anul 1996, calitatea de asociat și administrator al SC Periclestar SRL, societatea care a derulat cu Consiliul Local Tulcea cele cinci contracte. Mama fostului consilier, Maria Pericleanu-Grigore, îndeplinea, conform ANI, încă din anul 1998, calitatea de asociat în cadrul aceleiași companii. 

Presa constănțeană a dezvăluit că, după ce liberalul a părăsit administrația publică locală, a devenit președintele Consiliului de Administrație al Companiei Naționale de Radiocomunicații Radionav Constanta, perioadă în care firma sa, SC CIP Avantaj SRL, a încheiat mai multe contracte cu AFPP, ASFS, DSV și alte instituții din Tulcea. 

De la PNL a trecut la Forța Dreptei, contribuind financiar la campania electorală

„Jurnalul” a identificat, pe portalul declarațiilor de avere și de interese al Agenției Naționale de Integritate (ANI), mai multe astfel de documente completate de Ciprian Pericleanu-Grigore, ultimele fiind datate 1 martie 2014, în calitate de… consilier local. Aici, la capitolul venituri realizate, în ultimul an fiscal, împreună cu familia, acesta menționa funcțiile de director al companiei Advisory Delta SRL Tulcea, de președinte al CA al Radionav SA Constanța, de consilier local la Consiliul Local Tulcea, precum și de profesor la Liceul de Arte din Tulcea. Soția sa, Carmen, era director al SC CIP Avantaj SRL, compania care a încheiat, recent, contractul cu Ministerul Dezvoltării.  În declarația de interese, același Ciprian Pericleanu-Grigore nota că era membru în Biroul Permanent Teritorial PNL Tulcea, dar și în Biroul Permanent Municipal al PNL Tulcea.

Ei bine, anul acesta, patronul Ciprian Pericleanu Grigore și-a încercat din nou norocul în politică și a candidat, din poziția de membru al partidului Forța Dreptei, formațiune fondată de Ludovic Orban, pentru funcția de consilier local în cadrul Consiliului Local al Sectorului 4 al Municipiului București. Mai mult, el a și finanțat, potrivit datelor furnizate de Autoritatea Electorală Permanentă, acest partid cu suma de 25.000 de lei, bani pe care i-a virat în conturile Forței Dreptei la data de 16 mai 2024. Reamintim că Forța Dreptei a candidat, alături de USR, formațiune reprezentată de Clotilde Armand, dar și de PMP, în Alianța Dreapta Unită, la alegerile locale și europarlamentare din data de 9 iunie 2024.

Compaia privată, lipită ca marca de scrisoare de banii publici

Primăria Sectorului 1 nu este singura instituție bugetară cu care SC CIP Avantaj SRL, firma actualului membru al Forța Dreptei Ciprian Pericleanu Grigore, a derulat contracte pe bani grei. „Jurnalul” a descoperit încă 13 contracte similare, a căror valoare însumată ajunge la 15.739.301,7 lei fără TVA, respectiv la 18.729.769 de lei cu TVA inclusă, parafate anul acesta sau câteva în 2022, cu prelungire până anul acesta.

Astfel, la 22 august 2023, Curtea de Conturi a României a încheiat cu SC CIP Avantaj SRL un contract de 1.676.858,97 lei fără TVA, pentru servicii de curățenie la Autoritatea de Audit, timp de patru ani. De asemenea, ANAF a încheiat cu aceeași firmă un contract de 2.118.939,57 de lei fără TVA, parafat la data de 19 aprilie 2024, având ca obiect servicii de curățenie pentru sediile ANAF din Strada Caransebeșului nr. 1 și din Piața Alba Iulia nr. 6, ambele din București. Contractul are o durată de doi ani. Apoi, la data de 8 iulie 2024, firma lui Pericleanu a primit de la Serviciul Public de Impozite și Taxe Locale Constanța un contract de 614.554,67 lei fără TVA, pentru servicii de curățenie.

Consiliul Superior al Magistraturii a încheiat cu firma în cauză, la data de 19 aprilie 2024, un contract de prestări servicii de curățenie până la 31 decembrie 2024 în valoare de 29.942,04 lei fără TVA. De asemenea, la data de 12 iunie 2024, Administrația Fondului Imobiliar Constanța a încheiat cu SC CIP Avantaj SRL un contract de 693.205,68 de lei fără TVA, pentru servicii de curățenie, igienă și întreținere a clădirilor, a platourilor piețelor și a aleilor pietonale din parcul de distracție. Și acest contract are durata de un an. În continuare, la 30 mai 2024, Ministerul Finanțelor a parafat cu societatea în cauză un contract de 1.148.035,68 de lei fără TVA, pentru curățenie interioară și exterioară pentru imobilul din Bulevardul Mircea Vodă nr. 44.

Servicii prestate pentru DIICOT, MAI sau Clubul Sportiv Rapid

O altă instituție care a apelat la serviciile acestei firme este Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, care, la data de 10 decembrie 20-21, a încheiat cu aceasta un contract pe trei ani, în valoare de 2.520.642,99 de lei fără TVA, pentru servicii de curățenie pentru birouri și spații conexe. De asemenea, Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculări a MAI a parafat cu SC CIP Avantaj SRL, la data de 30 aprilie 2024, un contract de 1.260.048 de lei fără TVA, pentru prestarea de servicii de curățenie, amenajare și întreținere spații verzi.

Afacerile nu se opresc aici. SC CIP Avantaj SRL a primit, la data de 7 mai 2024, de la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” un contract de 324.017,08 lei fără TVA, pentru servicii de curățenie în clădirea administrativă și în clădirea multifuncțională, precum și pe traseele aferente acestora.

DIICOT a încheiat, la data de 29 aprilie 2024, cu aceeași societate comercială, un contract de 456.137,9 lei fără TVA, pentru servicii de curățenie prestate la sediul central. Mai mult, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului a încheiat cu SC CIP Avantaj SRL la data de 4 aprilie 2024 un contract în valoare de 251.514 lei fără TVA, pentru servicii de curățenie la sediile din Calea Victorei nr. 152 și din Strada Poterași nr. 11. Consiliul Județean Constanța a încheiat cu aceeași firmă, la data de 5 mai 2022, un contract multianual de 2.103.186,2 lei fără TVA, pentru servicii de curățenie și întreținere spații. Iar Clubul Sportiv Rapid București a încheiat cu SC CIP Avantaj SRL, la data de 11 martie 2024, un contract de 1.707.380,6 lei fără TVA, pentru servicii de curățenie.

Alte firme, alte contracte cu instituțiile publice

Conform datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), Ciprian Pericleanu Grigore mai este asociat în câteva firme, dintre care unele care derulează contracte cu statul. Astfel, în SC Perigem SRL, Pericleanu este coasociat cu Maria Grigore Pericleanu, cu Florin Adrian Grigore și cu Monica Cadogan. Firma are încheiat un contract cu Institutul de Cercetări Eco – Muzicale.

De asemenea, Ciprian Pericleanu Grigore este asociat, alături de Maria Pericleanu Grigore și de Monica Cadogan în companiile SC Periclestar SRL și SC Anaedygem SRL. O altă firmă deținută de același patron este Fabrica de Curățenie Express SRL, care are un contract cu Primăria Municipiului Constanța. Societatea a fost cedată de Pericleanu către o anume Cristina Cerreoni.

Pericleanu este coasociat cu Florin Adrian Dicu și cu Albert Laurențiu Hiohi în compania SC Global Greenfor Property SRL. Mai mult, SC CIP Avantaj SRL este, la rândul ei, unicul asociat al SC CP Eco Distribution SRL, iar Ciprian Pericleanu Grigore are calitatea de administrator. 

Iar o altă firmă, SC Perla Eco Clin SRL, este deținută de soția lui Pericleanu, Carmen Amalia Pericleanu Grigore, care a fost, în urmă cu mai mulți ani, și asociată în SC CIP Avantaj SRL. Această firmă are contracte cu Curtea de Conturi a României, cu Administrația Comercială Sector 6, cu Spitalul Clinic de Psihiatrie Obregia, cu ANRE, cu Direcția Regim Permise, cu Primăria Sectorului 3, cu Spitalul Clinic de Urgență București, cu Ministerul Finanțelor, cu DGASPC Sector 2, cu Compania Națională Administrația Porturilor Maritime SA Constanța, cu DGASPC Sector 6, cu Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București, cu Banca Națională a României, cu Administrația Străzilor București, cu Muzeul Antipa, cu Ministerul Apărării Naționale, cu UM 0231, cu Institutul Național al Magistraturii și cu Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri