Banii fac parte dintr-un pachet total de 800 de milioane de dolari pe care autoritățile de la Chișinău îl au la dispoziție în următoarii 4 ani. Până acum au fost accesați circa 242 de milioane de dolari.
Țara se află într-o situație de cirză profundă, pe fondul conflictului din Ucraina, a relațiilor tensionate cu Rusia, de care R. Moldova este total dependentă cu privire la importurile de energie. Astfel încât, săptămâna trecuită au fost roganizate demonstrații de amploare, la care au participat circa 30.000 de oameni, nemulțumiți de inflație și scumpirile la gaze și alimente.
Totodată, estimările arată că deficitul de cont curent şi deficitul fiscal se vor majora în acest an.
"În pofida acestor provocări, autorităţile rămân angajate faţă de programul susţinut de FMI, care este destinat să sprijine persoanele vulnerabile, să continue reformele şi să creeze condiţiile pentru o creştere sustenabilă şi incluzivă. Autorităţile au finalizat cu succes angajamentele cu privire la guvernanţa fiscală, supravegherea sectorului financiar şi întărirea legislaţiei în domeniul anti-corupţiei", a spus Kenji Okamura, directorul general adjunct al FMI.
Instituția atrage atenția asupra inflației și bugetului și recomandă eficiența cheltuielilor, reforme în energie și întreprinderi de stat, independența Băncii Naționale.