Jurnalul.ro Sport Fotbal international Începe luna fotbalului european 

Începe luna fotbalului european 

de ​​​​​​​Adi Munteanu    |   

Așteptarea a luat sfârșit. Azi debutează în Germania Campionatul European de fotbal, echivalentul pe națiuni al Ligii Campionilor, la ultima ediție cu 24 de echipe. De la ediția următoare, numărul țărilor care vor juca la EURO va fi mărit la 32. 

Germania, țara-gazdă și principala favorită la câștigarea titlului, a pregătit totul până la cel mai mic detaliu, inclusiv spectacolul de deschidere dinaintea meciului Germania - Scoția, de la München, pe Allianz Arena, stadionul celor de la Bayern. „Un spectacol grandios, demn de un Campionat European, la care au colaborat zeci de regizori și coregrafi”, anunță organizatorii.

Locurile de desfășurare

EURO 2024 se va desfășura în 10 orașe germane: Berlin, München, Dortmund, Köln, Hamburg, Frankfurt, Gelsenkirchen, Stuttgart, Leipzig și Düsseldorf, iar turneul va fi itinerant prin Germania. În faza grupelor nicio echipă nu va juca două meciuri pe același stadion. România, de exemplu, va juca primul meci la München, cu Ucraina, al doilea, cu Belgia, la Köln, iar al treilea, cu Slovacia, la Frankfurt. Mai multe delegații s-au plâns de situația aceasta, acuzând drumurile lungi și oboseala, mai ales că se anunță și temperaturi mari în sud și vreme capricioasă în nord. Organizatorii au dat însă asigurări că delegațiile vor avea parte de tot confortul în timpul deplasărilor, care vor fi scurte, cu avionul.

Inovații și tehnologie

EURO 2024 va beneficia de cele mai noi inovații tehnologice. Sistemele avansate de asistență video pentru arbitri (VAR) vor fi folosite pentru „a asigura corectitudinea deciziilor, iar tehnologia de linie goal-line va fi prezentă pentru a evita orice controversă legată de goluri”, spun organizatorii. De asemenea, transmisiunile TV și streaming-urile online „vor beneficia de cele mai recente inovații, pentru a aduce fanii mai aproape de acțiune, indiferent unde se află”, mai spun ei. Fiecare meci va fi filmat cu câte 36 de camere, neexistând, în acest fel, „unghiuri moarte”.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Germania - Scoția, favoriți - nemții

Tradițional, în meciul de deschidere a unui turneu final, echipei-gazdă, ca să înceapă cu dreptul, i se repartizează, printr-o tragere la sorți „secretă” un adversar facil. Așa se face că diseară, Germania nu va juca nici cu Ungaria, nici cu Elveția, echipe cotate mult peste Scoția. Nemții sunt „favoriții fără adversar” în meciul de diseară, scoțienii nu sunt în stare să strice petrecerea deja organizată la München.

Trei meciuri pe zi

Începând de mâine, EURO programează câte trei meciuri pe zi, pentru primele două etape, de la orele 16.00, 19.00 și 22.00. În etapa a treia, care programează și ultimul meci din grupă, se vor juca 4 meciuri, câte două la aceeași oră, de la orele 19.00 și 22.00.

EURO așteaptă marea vedetă

 Casele de pariuri se întrec în fel de fel de previziuni. Una din ele este cine va fi megastarul competiției. Cei mai mulți îl nominalizează pe Mbappe, datorită transferului la Real Madrid. „Mbappe trebuie să demonstreze valoarea ca să fie titular la Real. N-a avut un sezon deosebit la PSG, dar acum trebuie să dea totul. Este inima echipei Franței și tot jocul se bazează pe el. Tactica Franței este simplă: «dăi mingea lui Mbappe, că de acolo știe el». Englezii mizează pe Jude Bellingham să le aducă primul titlu european din istorie. Spaniolii îl au ca favorit pe Lamine Yamal, care poate scrie istorie la 17 ani neîmpliniți, îi va împlini chiar în timpul desfășurării turneului, pe 13 iulie, iar spaniolii cred că aceasta ar fi o coincidență favorabilă. Multe așteptări au portughezii de la Cristiano Ronaldo, 39 de ani, aflat la ultimul turneu final. 

Ce obiectiv are România

Conform calculelor, naționala noastră poate ieși din grupe cu 3 puncte, cu condiția să nu ne strice golaverajul Ucraina și Belgia. Dacă învingem Slovacia putem prinde locul 3 și putem fi printre cele patru echipe din șase de pe locul 3 care merg mai departe. În cazul fericit în care am mai scoate cel puțin un punct cu Ucraina și/sau Belgia, putem spera chiar la locul 2. Obligatorie rămâne victoria cu Slovacia.

Primul nostru meci la EURO este luni, 17 iunie, cu Ucraina, la ora 16.00.

Program

Azi, 14 iunie

Germania - Scoția ora 22.00

Mâine, 15 iunie

Ungaria - Elveția ora 16.00

Spania - Croația ora 19.00

Italia - Albania ora 22.00

Duminică, 16 iunie

Polonia - Olanda ora 16.00

Slovenia - Danemarca ora 19.00

Serbia - Anglia ora 22.00

Lotul României la EURO 2024

PORTARI: Florin Niță (Gaziantep), Horațiu Moldovan (Atletico Madrid), Ștefan Târnovanu (FCSB).

FUNDAȘI: Andrei Rațiu (Rayo Vallecano), Vasile Mogoș (CFR Cluj), Radu Drăgușin (Tottenham), Bogdan Racovițan (Rakow), Adrian Rus (Pafos), Ionuț Nedelcearu (Palermo), Andrei Burcă (Al-Okhdood), Nicușor Bancu (Univ. Craiova).

MIJLOCAȘI: Deian Sorescu (Gaziantep), Marius Marin (Pisa), Alexandru Cicâldău (Konyaspor), Răzvan Marin (Empoli), Nicolae Stanciu (Damac), Adrian Șut (FCSB), Darius Olaru (FCSB), Dennis Man (Parma), Valentin Mihăilă (Parma), Ianis Hagi (Deportivo Alaves - Spania), Florinel Coman (FCSB).

ATACANȚI: Denis Drăguș (Gaziantep), George Pușcaș (Bari), Denis Alibec (Muaither), Daniel Bîrligea (CFR Cluj)

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Subiecte în articol: fotbal european campionat echipe
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri