Datele parțiale ale alegerilor locale, furnizate de Biroul Electoral Central, pentru algerile din București, oferă o viziune extrem de interesantă a efectelor fracturii care a avut loc, în ultimii ani, pe scena politică, în special pe partea stângă a eșichierului. Spre deosebire de partea dreaptă, care a făcut un compromis major pentru a câștiga Primăria Capitalei, zona de stânga nu a reușit să se așeze la aceeași masă, pierzând cel puțin două primării de sector, până la închiderea ediției, și Primăria Generală.
Deși PSD a pierdut funcția de primar al Capitalei, formațiunea a obținut cel mai mare scor pentru Consiliul General al Municipiului București. Conform rezultatelor parțiale, PSD a primit 32,40 la sută din voturi, în timp ce USR-PLUS a luat 26,27 la sută. PNL, partid aflat la guvernare, susținut de președintele Klaus Iohannis, a obținut un scor considerat de mulți ca fiind rușinos, de doar 19,37 la sută. Chiar și aliate, cele două partide “anti-PSD” nu au o majoritate absolută în noul Consiliu General, însumate ele controlând, în acest moment, doar 45,64%. Diferența ar putea-o face PMP, care a obținut 8 procente.
Cu totul ar fi stat, însă, lucrurile dacă Gabriela Firea ar fi beneficiat de sprijinul tuturor forțelor de centru-stânga, printre care foști colegi de partid sau foști aliați la guvernare ai PSD, poziția de câștigător al alegerilor a lui Nicușor Dan ar fi fost serios pusă în primejdie. Astfel, conform datelor furnizate până la ora închiderii ediției, în cursa pentru funcția de primar general s-au înscris mai mulți competitori care au rupt din voturile Gabrielei Firea. Călin Popescu Tăriceanu a obținut 1,6% din voturi; Ioan Sârbu (candidat din partea Pro România) a obținut 0,6% din voturi, Ilan Laufer a luat 0,1 la sută din voturi, iar Alexandru Coita a obținut 0,3 la sută. Adunate, toate acestea dau 2,6 la sută, iar rezultatele finale ar putea însuma chiar 3 procente. Alăturate procentului de 37,99 obținut de Gabriela Firea, acest lucru ar fi însemnat pentru candidatul PSD un scor de 41,2 la sută. O situație de “bară în bară” cu Nicușor Dan, care a obținut 42,7 la sută.
Primar general cu 16% din totalul alegătorilor cu drept de vot
Un alt detaliu important, însă, cu privire la legitimitatea victoriei la alegerile pentru Primăria Capitalei este numărul scăzut de participanți, în București, la scrutinul de duminică. Conform BEC, s-au prezentat la urne 671.743 de bucureșteni, dintr-un total de 1.809.421, reprezentând 36,93 la sută din totaul alegătorilor din listele electorale. Nicușor Dan, câștigătorul acestor alegeri, a obținut 42,74% din vorurile celor prezenți, ceea ce înseamnă 287.103 voturi. Un procent de sub 16% din totalul bucureștenilor cu drept de vot.
Sectoarele au întâmpinat aceeași problemă
Ruptura de pe partea stângă s-a simțit la fel de pregnant în bătălia pentru sectoare. La sectorul 2, spre exemplu, candidatul PSD, Dan Cristian Popescu, a fost votat de 30,4% din alegători, în condițiile în care a împărțit electoratul cu Neculai Onțanu, care a primit 14,12 la sută din voturi. Dacă aceste voturi ar fi fost direcționate pentru unul dintre cei doi, acesta ar fi obținut 45,52 la sută și ar fi câștigat alegerile. Același gen de situație s-a întâlnit și la Primăria Sectorului 6, unde social-democratul Gabriel Mutu a pierdut alegerile, cu un scor de 34,6 la sută, în condițiile în care nu a beneficiat de sprijinul ALDE sau Pro România.
Victoria lui Popescu Piedone aduce PPUSL la 17% în București
Doar la sectorul 5, ruptura nu a adus “dreapta” la conducerea primăriei, alegerile fiind câștigate de candidatul PPUSL, Cristian Popescu Piedone. Acesta a avut de luptat nu doar cu reprezentantul PNL, dar și cu cel al PSD și cu Dan Marian Vanghelie.
Umaniștii transmit că au obținut, în București, 17 la sută din voturi, iar victoria lui Piedone confirmă creșterea semnificativă a umaniștilor, atât la nivelul Capitalei, cât și al întregii țări. Președintele executiv al PPUSL a transmis, ieri, că formațiunea își ocupă locul meritat între partidele semnificative ale României. “Totodată, contribuția PPUSL la victoria obținută în alianță cu PSD la sectorul 4, zonă în care formațiunea noastră are un nucleu important de simpatizanți, precum și postul de viceprimar din acest sector confirmă progresul important înregistrat de umaniști. În egală măsură, rezultatele preliminare la nivel național indică un salt electoral al PPU (social-liberal) în întreaga țară. Mulțumim românilor care ne-au acordat votul și încrederea, felicit membrii și simpatizanții PPU (social-liberal) pentru uriașul efort depus. Am câștigat o bătălie, dar lupta noastră împotriva abuzurilor continuă cu și mai multă intensitate! Cu Demnitate, Onoare și Curaj putem schimba România!”, a decarat Ionașcu.
Firea îl acuză pe Victor Ponta pentru pierderea alegerilor
Fostul primar al Capitalei, Gabriela Firea, transmite săgeți către liderul Pro România, Victor Ponta, pentru modul în care s-au desfășurat alegerile din Capitală. Firea susține că “anumiți oameni de stânga” au ajutat din plin la succesul dreptei în Capitală. “Cred că românii îi vor sancționa pe acei politicieni care, în loc să renunțe la orgoliile lor, la jocurile lor, la pretențiile de mărire politică, au preferat ori să stea separat de bătălia din Capitală sau să-mi aducă un contracandidat. Ceea ce este și mai neplăcut este că unele dintre aceste personaje politice se plimbau pe la TV, făceau declarații nonșalante, multe dintre ele neadevărate. Parcă era un roman de Agatha Christie, un criminal care se întoarce la locul faptei. Acești politicieni și-au adus aportul la câștigul de astăzi al dreptei”, a precizat Gabriela Firea.
“Dreapta” unită de conjunctură a învins un inamic politic dezbinat