Opoziţia Franţei a complicat luni de discuţii în cadrul Alianţei Nord-Atlantice pe tema înfiinţării primei reprezentanţe în regiunea Indo-Pacifică.
Iniţiativa de înfiinţare a unui oficiu diplomatic în Tokyo intervine în contextul în care Statele Unite şi Japonia îndeamnă Europa să se implice mai mult în problemele de securitate din Asia, mai ales pe fondul preocupărilor recente privind o potenţială intervenţie militară chineză în Taiwan. Beijingul a condamnat eforturile SUA de a crea ceea ce consideră a fi coaliţii anti-China în zona Asia-Pacific, pe care le asimilează cu un "NATO asiatic".
Un oficial francez a declarat că Parisul consideră că, în virtutea Cartei NATO, Alianţa este obligată să se limiteze la spaţiul geografic "nord-atlantic". Oficialul citat a sugerat că ar putea apărea dubii asupra credibilităţii europene în relaţia cu Beijingul, mai ales referitor la insistenţa de a nu fi oferit armament chinez Rusiei.
Un alt oficial a declarat că Franţa este reticentă să susţină orice iniţiativă care ar contribui la apariţia de tensiuni între NATO şi China.
Preşedintele Emmanuel Macron a declarat public săptămâna trecută că Alianţa Nord-Atlantică nu trebuie să se extindă dincolo de spaţiul nord-atlantic. "Dacă împingem NATO să îşi extindă spectrul şi aria geografică, vom face o greşeală majoră", a avertizat Macron. În urmă cu două luni, preşedintele Franţei i-a deranjat pe aliaţii din SUA prin sugestia făcută în cursul unei vizite în China că Europa ar trebui să se distanţeze de tensiunile americano-chineze privind Taiwanul.
Recent, Administraţia Chinei a exprimat preocupări în legătură cu intensificarea activităţilor Alianţei Nord-Atlantice în Asia, în contextul în care NATO examinează posibilitatea deschiderii unei reprezentanţe diplomatice în Japonia, pentru facilitarea parteneriatelor de securitate.
Alianţa Nord-Atlantică intenţionează să deschidă un oficiu de legături diplomatice în capitala Japoniei, Tokyo, prima reprezentanţă în Asia, pentru facilitarea discuţiilor cu parteneri de securitate, inclusiv cu Australia, Coreea de Sud şi Noua Zeelandă, în contextul provocărilor geopolitice generate de China şi Rusia, au declarat în mai oficiali japonezi şi NATO.
Asia este "o zonă promiţătoare pentru cooperare şi dezvoltare, nu ar trebui să devină o arenă de lupte geopolitice", a declarat în mai Mao Ning, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe. "Expansiunea continuă a NATO spre est, în zona Asia-Pacific, interferenţele în afacerile regionale, tentativele de distrugere a păcii şi stabilităţii regionale, precum şi impulsionarea unei confruntări între blocuri militare necesită vigilenţă sporită din partea naţiunilor din regiune", a atras atenţia Mao Ning.
(sursa: Mediafax)