Fostul director al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), devenit celebru, în timpul mandatelor la Cotroceni ale lui Traian Băsescu, Marcel Opriş, a renunţat, la sfârşitul anului trecut, la calitatea de acţionar în cadrul companiei pe care a înfiinţat-o, în 2017, SC Cymbiot Solutions SRL, el rămânând, însă, preşedinte al acestei societăţi. Locul lui Opriş, în cadrul structurii acţionariatului, a fost luat de un om de afaceri, pe nume Sorin Ionuţ Barbu, împotriva căruia, la sfârşitul anului 2013, DNA a început urmărirea penală în dosarul privind insolvenţa Realitatea Media, compania care administrează postul de televiziune Realitatea TV, pentru care, după mai bine de opt ani, instanţa a decis, la începutul acestei săptămâni, intrarea în faliment. Din conducerea companiei Cymbiot, aşa cum rezultă chiar din datele publice existente pe site-ul acestei entităţi, mai face parte un fost subordonat al lui Marcel Opriş, de la Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.
După ce a fost scos la pensie, generalul Marcel Opriş, fostul director al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, a intrat în afaceri, la fel cum au făcut, ulterior, şi alţi generali controversaţi din serviciile secrete trecuţi în rezervă. Astfel, în data de 26 octombrie 2017, la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului a fost autorizată înregistrarea şi înmatricularea SC Cymbiot Solutions SRL, o companie care are ca obiect de activitate comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii, în special comerţul cu calculatoare, echipamente periferice şi software, iar printre fondatori îl găsim pe generalul în rezervă Marcel Opriş şi pe o anume Mihaela Cosmi, fostă Oancea. Aceasta din urmă este implicată inclusiv în afacerile unei cunoscute companii de taximetre din Capitală.
Conform datelor furnizate de Ministerul Finanţelor Publice, firma lui Marcel Opriş, care este, practic, o sucursală a unei companii internaţionale cu acelaşi nume, a înregistrat în contabilitate, în 2017, active în valoare de 13.787 de lei, iar în primele luni de activitate a avut o cifră de afaceri de 44.000 de lei, a realizat venituri de 44.005 lei şi a avut un profit net de 5.239 de lei. Ei bine, conform bilanţului contabil depus pentru anul 2018, SC Cymbiot Solutions SRL avea deja active de 94.138 de lei şi o cifră de afaceri de 1.018.600 de lei, a realizat venituri de 1.019.420 de lei şi a înregistrat un profit net de 635.193 de lei.
A părăsit acţionariatul, dar a rămas să conducă firma
În aceste condiţii, în care afacerea a mers bine, crescându-şi profitul de peste 121 de ori faţă de anul precedent, Marcel Opriş a luat, la începutul lunii octombrie a anului trecut, decizia de a ieşi din structura acţionariatului. Astfel, conform Hotărârii AGA din 5 octombrie 2018, acţionarii Marcel Opriş şi Mihaela Cosmi au luat decizia de a-l invita pe un anume Sorin Ionuţ Barbu, din Constanţa, în vederea schimbării structurii capitalului social al companiei. Prima decizie luată, cu acest prilej, a fost aceea ca Marcel Opriş să-i cesioneze Mihaelei Cosmi cele 25 de părţi sociale pe care le deţinea. A doua decizie a fost majorarea capitalului social cu suma de 110 lei de către Mihaela Cosmi, iar a treia decizie se referă la cooptarea, în calitate de nou asociat, a lui Sorin Ionuţ Barbu. După plecarea lui Marcel Opriş, însă doar din calitatea de acţionar, raportul de forţe în SC Cymbiot Solutions SRL arată, în prezent, astfel: Mihaela Cosmi – 95%, Ionuţ Sorin Barbu – 5%.
Marcel Opriş a renunţat doar la calitatea de asociat persoană fzică în cadrul companiei pe care a format-o, întrucât, potrivit informaţiilor existente pe portalul Cymbiot Solutions SRL, fostul director al STS, general cu patru stele, figurează ca preşedinte al societăţii. Iar, în poziţia de general manager, figurează înlocuitorul său în structura acţionariatului, Sorin Ionuţ Barbu, care se descrie ca fiind un absolvent al Universităţii Ovidius din Constanţa şi că “s-a remarcat pentru activitatea sa intensă în lumea afacerilor. (…) În 2008 şi-a extins aria activităţii antreprenoriale în zona tehnologiei, implicându-se ca partener în România şi în alte zone ale Europei”.
Din echipa Cymbiot mai face parte şi Sebastian Irimia, absolvent, în anul 2013, al Academiei Tehnice Militare, şi care a activat, în perioada 2013- 2015, în cadrul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, în subordinea lui Marcel Opriş.
Înlocuitorul, cu dosar la DNA
Sorin Ionuţ Barbu, partenerul de afaceri al generalului Marcel Opriş, este una şi aceeaşi persoană cu cea împotriva căreia, dar şi a patronului Realitatea TV, Maricel Păcuraru, şi a lui Mircea Mirel Amarţei, Secţia pentru Combaterea Corupţiei din cadrul DNA a început, la 15 octombrie 2013, urmărirea penală, pentru că, în cadrul insolvenţei SC Realitatea Media SA, “au derulat acţiuni infracţionale, inclusiv prin antedatarea contractelor de cesiune, cu scopul de a prejudicia societatea respectivă”.
Cu o zi înainte, DNA pusese sub acuzare mai multe persoane, pe care le-a acuzat de trafic de influenţă, spălare de bani provenţi din evaziune fiscală, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, bancrută frauduloasă şi delapidare. Anchetatorii vorbeau, la momentul respectiv, despre un milion de euro ca fiind rezultatul infracţiunii de spălare de bani.
Cu acest prilej, au fost puşi sub urmărire penală Fabian Schwartzenberg (fratele lui Elan Schwartzenberg), Daniela Madi Ionescu, Monica Hofman, Adrian Radu, Adrian Marian Vîlsan, Tamara Bătrînache, Ioana Nadolu, Geraldina Neagoe şi Carmen Stăncescu. Din documentele procurorilor de la acel moment, rezulta faptul că, în perioada 2011-2012, cei în cauză au derulat acţiuni infracţionale pentru influenţarea deciziilor în cadrul procedurii insolvenţei, în mod direct sau prin persoane fizice şi juridice interpuse, în legătură cu SC Realitatea Media SA, pentru preluarea controlului asupra acestei staţii TV. “Scopul urmărit de fiecare dintre învinuiţii din cauză a fost asigurarea controlului asupra deciziilor luate în cursul procedurii insolvenţei, astfel încât să înscrie o sumă cât mai mare în tabelul creanţelor care determina schimbarea componenţei Comitetului Creditorilor al societăţii aflate în insolvenţă şi a numărului de membri”, se arată în actul de acuzare.
Procurorii vorbesc de mai multe paliere ale afacerii, prin care demersurile infracţionale au fost derulate de un învinuit care, deşi avea doar calitatea de persoană interpusă, s-a erijat în patron şi a solicitat intrarea în insolvenţă. Apoi, folosindu-se de persoane juridice ori fizice interpuse, s-a erijat în creditor al SC „Realitatea Media” SA şi, sub pretextul finanţării acesteia, prin mărirea succesivă a creanţei (prin înscrieri de contracte de cesiune ori facturi fictive în contabilitate), a urmărit să se înscrie în tabelul definitiv al creanţelor cu 52% din totalul creanţelor şi a urmărit înstrăinarea mărcilor Realitatea Media.
Potrivit probelor administrate, suma iniţială de 5.000.000 euro folosită pentru creditarea SC „Realitatea Media” SA provenea din evaziune fiscală sau din contracte fictive de împrumut.
Pe un alt palier, spuneau anchetatorii, demersurile infracţionale au fost derulate şi de alte persoane - acţionari minoritari - care, în complicitate cu persoane fizice şi persoane juridice, au falsificat, prin antedatare, contracte de cesiune, iar prin interpuşi, au înregistrat modificări fictive ale structurii acţionariatului, pe care le-au depus la Oficiul Registrului Comerţului. Faptele au fost desfăşurate în acelaşi scop al obţinerii unor foloase băneşti.
Faliment după opt ani
La începutul acestei săptămâni, Curtea de Apel Bucureşti a infirmat planul de reorganizare al Realitatea Media, trimiţând dosarul judecătorului sindic, pentru intrarea în faliment a societăţii. Este vorba despre unul dintre cele mai controversate dosare de insolvenţă, care durează încă din septembrie 2011, iar, până acum, a fost adoptat câte un plan de reorganizare la fiecare trei ani. La data de 3 decembrie 2018, compania figura cu datorii la stat în valoare de 126.900.000 de lei, din care 51.700.000 de lei la bugetul de stat, 53,1 milioane de lei la bugetul asigurărilor sociale, 2 milioane de lei la fondul de şomaj şi 19,9 milioane de lei la bugetul asigurărilor sociale de sănătate.
Realitatea Media, controlată, iniţial, de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, a intrat, în 2010, sub managementul extern al lui Sebastian Ghiţă, însă, în 2011, a avut loc o vânzare către Elan Schwartzenberg, care, ulterior, a cerut insolvenţa. Tot în 2011, staţia a fost preluată de Cozmin Guşă şi de Maricel Păcuraru.
Intrarea în faliment a Realitatea Media nu înseamnă, neapărat, închiderea Realitatea TV, pentru că Cozmin Guşă deţine, încă din anul 2015, o licenţă TV denumită “Realitatea Plus”, care are acoperire naţională şi internaţională.
Generalul cu patru stele Marcel Opriş a fondat, în 2017, compania de calculatoare Cymbiot Solutions. Anul trecut, după ce firma a obţinut profturi de peste 150.000 de euro, s-a retras din acţionariat.
Noul acţionar este Sorin Ionuţ Barbu, pus sub acuzare, în 2013, de DNA, în dosarul insolvenţei Realitatea Media, alături de patronul Realitatea TV, Maricel Păcuraru.