Prim-viceguvernatorul Băncii Naţionale, Florin Georgescu, a declarat ieri, la Comisia de buget-finanţe a Senatului, că dobânzile practicate de instituţiile financiare nebancare (IFN) sunt „într-adevăr exagerate, sunt foarte mari”. Acesta a participat la audieri în locul guvernatorul BNR Mugur Isărescu, care “este în continuare în concediu de odihnă”, potrivit declaraţiilor lui Georgescu.
Preşedintele Comisiei economice a Senatului, Daniel Zamfir, i-a cerut reprezentantului BNR să spună dacă la banca centrală se ştia că IFN-urile practică dobânzi de 9.000%, iar acesta a confirmat că se ştia însă a precizat că BNR se ocupă cu stabilitatea finanaciară a ţării, iar protecţia consumatorilor este în sarcina ANPC. "Am căutat o metodă indirectă prin care dacă IFN-urile vor să practice asemenea dobânzi, să rişte banii lor, şi nu pe ai creditorilor, de aceea le-am impus cerinţe suplimentare de capital", a mai spus Georgescu. Prim-viceguvernatorul a precizat că stocul creditelor acordate de IFN-uri a ajuns la 11% din totalul creditelor din economie, în iunie 2017, şi de aceea BNR a intervenit pentru a creşte cerinţele de capital pentru IFN-uri.
Instituţiile financiare nebancare vor fi obligate, de la 1 octombrie anul curent, să plătească de zece ori mai mult capital suplimentar pentru creditele cu dobânzi ce depăşesc anumite limite impuse de Banca Naţională a României (BNR), potrivit unei reglementări aprobate de BNR.
„Sunt foarte mari, dar nu discutăm aici de ce se duc oamenii să ia credite de la asemenea instituţii (...) Mulţi se duc pentru că nu au acces la credite bancare întrucât nu au fişe de salarii - de ce nu au salarii, asta este o altă discuţie” Florin Georgescu, prim-viceguvernator BNR