Jurnalul.ro Ştiri Justitie Gorghiu: Raportul CE privind statul de drept, cel mai bun de până acum privind capitolul justiţie

Gorghiu: Raportul CE privind statul de drept, cel mai bun de până acum privind capitolul justiţie

de Redacția Jurnalul    |   

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a afirmat, miercuri, că raportul privind statul de drept publicat de Comisia Europeană este "cel mai bun de până acum" în ceea ce priveşte capitolul justiţie.

"Comisia Europeană a publicat raportul privind statul de drept. Este cel mai bun raport de până acum în ceea ce priveşte capitolul justiţie. După închiderea MCV, acest raport bun este una dintre cele mai mari realizări ale Ministerului Justiţiei din ultimul an", a scris Alina Gorghiu, pe pagina de Facebook.

Potrivit ministrului, progresele realizate în îndeplinirea recomandărilor din anul 2023 cu privire la sistemul judiciar sunt semnificative, respectiv demararea consultărilor la nivel instituţional, în sistemul judiciar, pe evaluarea Panelului de experţi cu privire la opinia Comisiei de la Veneţia, asigurarea stabilităţii reformei judiciare şi a implementării legilor Justiţiei, eficienţa controlului jurisdicţional efectuat de ICCJ în materie disciplinară (răspunderea disciplinară a magistraţilor), îmbunătăţiri în ceea ce priveşte resursa umană din sistemul judiciar, eforturi semnificative pentru digitalizarea sistemului judiciar şi reformarea sistemului de acordare a ajutorului public judiciar, în beneficiul cetăţenilor.

Alina Gorghiu precizează totodată că Raportul notează elemente de progres şi în ceea ce priveşte cadrul anticorupţie, mai exact implementarea în grafic a Strategiei Naţionale Anticorupţie, stabilitatea numărului de procurori DNA la nivelul asumat prin PNRR (85% din numărul total de posturi), menţinerea unui bilanţ pozitiv în combaterea corupţiei, inclusiv în ceea ce priveşte cazurile de corupţie la nivel înalt şi progrese în funcţionarea sistemului post-SIIJ, inclusiv modificarea Legii 49/2022 prin Legea 213/2024.

"Acest rezultat lăudabil este determinat de multă muncă şi de efortul conjugat al multor instituţii. Le mulţumesc pentru buna colaborare colegilor din Ministerul Justiţiei, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Consiliului Superior al Magistraturii, Ministerului Public şi întregului sistem judiciar. În toată această perioadă, dialogul cu reprezentanţii Comisiei Europene a fost constant şi de substanţă. Şi le mulţumesc şi lor pentru sprijin", a transmis ministrul Justiţiei.

AGERPRES

Subiecte în articol: gorghiu raport CE justitie
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri