Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Granturi de un miliard de euro pentru IMM-urile afectate de criza coronavirusului

Granturi de un miliard de euro pentru IMM-urile afectate de criza coronavirusului

Granturi în valoare de un miliard de euro pentru trei scheme de finanțare a IMM-urilor afectate de criza coronavirusului au fost aprobate de Guvern. Fondurile ar urma să sprijine circa 100.000 de afaceri. Banii provind din fonduri europene nerambursabile.

Măsurile adoptate de Executiv vizează sprijinirea din fonduri europene nerambursabile, aferente Programului Operațional Competitivitate 2014 – 2020, prin acordarea de microgranturi, granturi pentru capital de lucru și granturi pentru investiții.

„Prin măsurile adoptate, un miliard de euro intră direct în economie, prin IMM-urile care vor primi o injecție directă de capital de lucru și fonduri pentru extinderea sau realizarea de capacități de producție. Banii trebuie să ajungă la firme până la sfârșitul acestui an. Este un proiect ambițios, pe care ne-am angajat că îl vom duce la bun sfârșit și așa vom face”, a declarat ministrul Economiei, Virgil Popescu.

Microgranturi 

Au o valoare de 2.000 euro și se acordă o singură dată, sub formă de sumă forfetară.

Beneficiari sunt IMM-urile care fac dovada că nu dețin salariați cu contract individual de muncă la data de 31.12.2019, PFA, ONG-uri cu activitate economică și PFA/CMI dacă au fost implicte în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea și tratamentul pacienților diagnosticați cu COVID-19, care nu au beneficiat de stimulent medical.

”Cererile de finanțare depuse în cadrul apelurilor de proiecte sunt selectate în ordinea depunerii, cu respectarea criteriilor de eligibilitate. Bugetul alocat pentru acordarea de microgranturi este în valoare totală de 100 milioane euro”, arată Ministerul Economiei.

Granturi pentru capitalul de lucru

Vor fi între 2.000 și 150.000 euro, fondurile alocate fiind în valoare de 350 milioane euro.

Alocarea grantului pentru capital de lucru se realizează pe bază de cotă procentuală din cifra de afaceri, fiind destinat IMM-urilor a căror activitate a fost afectată de răspândirea virusului COVID-19 sau a căror activitate a fost interzisă ori redusă prin ordonanțe militare pe perioada stării de urgență și/sau stării de alertă.

Valoarea sprijinului din fonduri externe nerambursabile pentru capital de lucru se stabilește în tranșe, în funcție de cifra de afaceri aferentă anului 2019 şi reprezintă 15% din aceasta, nu mai puțin de 2.000 euro și nu mai mult de 150.000 euro.

Valoarea granturilor nu include cofinanțarea beneficiarilor de ajutor de stat, în procent de minim 15% din valoarea grantului solicitat.

Ministerul Economiei va elibera în perioada 1 august - 15 septembrie 2020, la cerere, certificate de situații de urgență, operatorilor economici a căror activitate a fost afectată de pandemie.

Certificatul pentru situații de urgență constatat în baza declarației pe propria răspundere, că operatorul economic a înregistrat diminuarea veniturilor sau a încasărilor de minim 25% în luna martie, aprilie sau mai 2020, prin raportare la media lunilor ianuarie și februarie 2020, sau întreruperea parțială sau totală a activității ca efect al deciziilor emise de autoritățile publice.

Granturi pentru investiții 

Se acordă pe proiect și beneficiar și au o valoare între 50.000 euro și 200.000 euro, în funcție de nevoile de finanțare ale proiectelor de investiții depuse. Fondurile totale alocate pentru granturile destinate investițiilor sunt de 550 de milioane de euro.

Acestea nu includ cofinanțarea proprie a beneficiarilor stabilită în procent de minim 15% din valoarea grantului solicitat de către beneficiarii din regiunile mai puțin dezvoltate și 30% din valoarea grantului solicitat de către beneficiarii din regiunea București-Ilfov.

Se acordă IMM-urilor care implementează investiții pentru extinderea capacităților de producție existente și a capacităților de prestării de servicii.

Mediafax

Subiecte în articol: IMM granturi criza coronavirus
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri