Jurnalul.ro Ştiri Justitie Greenpeace solicită Tribunalului București suspendarea acordului de mediu pentru Neptun Deep

Greenpeace solicită Tribunalului București suspendarea acordului de mediu pentru Neptun Deep

de Redacția Jurnalul    |   

Greenpeace România a înaintat, luni, cererea de suspendare a acordului de mediu pentru proiectul Neptun Deep.

Greenpeace România acuză Agenția de Protecție a Mediului Constanța că a eliberat acordul de mediu nr. 14/28.06.2024, încălcând grav dispozițiile legale și tratând superficial procedurile asociate.

Astfel, Greenpeace România solicită Tribunalului București suspendarea acordului de mediu pentru proiectul Neptun Deep.

„Dintre aceste încălcări menționăm: evaluările referitoare la impactul asupra schimbărilor climatice și contribuția la emisiile de gaze cu efect de seră a proiectului Neptun Deep sunt insuficiente și bazate pe date învechite; procedura transfrontalieră viciată - lipsa parcurgerii procedurii dintr-o dublă perspectivă: impactul asupra biodiversității și corpurilor de apă; lipsa unei consultări publice efective și privarea publicului de studii/informații relevante (testele de ecotoxicitate și rapoartele de diagnostic arheologic); lipsa oricărei evaluări a riscurilor de deteriorare imediată din cauza conflictelor militare; Impactul asupra biodiversității marine nu a fost evaluat corespunzător”, arată Greenpeace România.

De asemenea, potrivit Greenpeace, proiectul Neptun Deep ridică preocupări serioase legate de protecția mediului, schimbările climatice și respectarea legislației.

„Afirmația falsă că „amprenta de carbon a proiectului este zero” a indus în eroare autoritățile și publicul, influențând negativ modul în care reprezentanții APM au deliberat avizarea proiectului. În realitate, proiectul contribuie semnificativ la emisiile de gaze cu efect de seră, fiind responsabil de emiterea a 209 milioane de tone de CO₂e pe durata sa, adică o medie anuală de 10,4 milioane de tone de CO2”, potrivit sursei citate.

„În timp ce OMV Petrom și Romgaz pretind că amprenta de carbon a proiectului Neptun Deep este zero, că aceste emisii nu există, cu siguranță le vom simți impactul. Chiar în ultimele săptămâni România s-a confruntat consecutiv cu valuri de căldură, secetă severă și precipitații însemnate cantitativ. Acest proiect nu va face decât să alimenteze și mai mult criza climatică cu care ne confruntăm, să amenințe biodiversitatea marină și să pună în pericol sănătatea publică. Vom continua seria de dezbateri și evenimente publice de informare a comunității locale, proteste și acțiuni în instanță și vom trage la răspundere toate autoritățile și companiile care au bătut palma să distrugă Marea Neagră”, a declarat Alin Tănase, coordonator de campanii Greenpeace România.

Sursa citată mai arată că numeroase studii esențiale au fost omise sub pretextul confidențialității, împiedicând o dezbatere informată, iar moderarea dezbaterii publice de către un reprezentant OMV Petrom a compromis imparțialitatea, a generat un potențial conflict de interese în favoarea proiectului.

„De asemenea, excluderea scenariilor nefavorabile în evaluarea riscurilor subestimează pericolele reale pentru mediul marin. Mai mult, lipsesc măsuri de protecție pentru speciile pe cale de dispariție, dar și informații care să ne ajute să înțelegem modul în care impactul cumulativ al zgomotului ar putea afecta habitatele marine și biodiversitatea, în special delfinii”, mai arată Greenpeace România.

Greenpeace România a acționat în instanță companiile OMV Petrom și Romgaz, Primăria și Consiliul Local Tuzla, Administrația Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral și Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” pentru nereguli în procesele de aprobare și lipsă de transparență în legătură cu date cruciale ce vizează substanțele toxice ce vor fi deversate în Marea Neagră. De asemenea, organizația de mediu a lansat o petiție pentru protejarea Mării Negre și oprirea proiectului Neptun Deep care a strâns deja peste 37.000 de semnături.

(sursa: Mediafax)

 

Subiecte în articol: greenpeace neptun mediu
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri