Ungaria a notificat autoritățile române că au fost confirmate focare de gripă aviară înalt patogenă, subtipul H5N1, în județul Bekes, și au trecut la uciderea întregului efectiv de păsări. Autoritățile sanitare veterinare din țara noastră solicită să se respecte cu strictețe normele de biosecuritate la nivelul gospodăriilor populației. Separarea în cadrul gospodăriei, în măsura posibilităților, a rațelor și gâștelor de alte păsări domestice; evitarea creșterii păsărilor domestice în aer liber; interzicerea adăpării păsărilor domestice cu apă din rezervoare de apă de suprafață accesibile păsărilor sălbatice; evitarea intrării mai multor persoane în zona de exploatație a păsărilor domestice sunt numai câteva dintre măsurile pe care trebuie să le aplice cu strictețe fermierii în această perioadă.
33.000 de păsări, ucise la Giurgiu
De la începutul anului, în România au fost confirmate mai multe focare de gripă aviară, iar cel mai mare a fost depistat în cursul lunii martie, la o fermă din localitatea Braniştea, județul Giurgiu, unde au fost ucise 33.000 de păsări. În prezent, Europa se confruntă cu cea mai gravă epidemie de gripă aviară și, potrivit cercetătorilor de la Institutul german de sănătate animală - Friedrich Loeffler Institute (FLI) nu se întrevede un sfârșit al acesteia.
Multe focare în Bulgaria
Agenția bulgară pentru siguranța alimentară a raportat, la sfârșitul lunii aprilie, descoperirea unor focare de gripă aviară în patru ferme de păsări în nordul țării. Pentru limitarea răspândirii virusului au fost sacrificate peste 160.000 de păsări. Bulgaria a raportat opt focare de gripă aviară la fermele industriale din sudul țării, începând cu luna decembrie a anului trecut.
Virusul H5N1, detectat la vulpile sălbatice
Agenția Canadiană de Inspecție a Alimentelor și Laboratorul de Sănătate Animală au diagnosticat, pe 2 mai, gripa aviară la două vulpi din Ontario, care trăiau în sălbăticie. Acestea sunt primele două cazuri la mamiferele sălbatice din Ontario, Canada, și în America.
Virusul H5N1 a început să se răspândească în Europa, Asia și Africa la sfârșitul anului 2021, iar în Statele Unite a fost detectat pentru prima dată în ianuarie. De atunci s-a răspândit în cel puțin 32 de state, ducând la moartea a peste 36 de milioane de păsări și a declanșat o creștere a prețului ouălor, potrivit presei americane.
Importurile din Canada, restricționate
Uniunea Europeană și alte 30 de țări au decis să restricționeze importurile de păsări și de ouă din Canada, ca urmare a răspândirii virusului în aproape toate provinciile canadiene. Aproximativ 1,37 de milioane de păsări din Canada au murit din cauza agentului patogen sau au fost sacrificate de când tulpina H5N1 a apărut în această țară, în decembrie anul trecut, conform celor mai recente cifre ale Agenției Canadei de Inspecție a Alimentelor (CFIA). Experții subliniază însă că aprovizionarea cu alimente este sigură și că lanțul de aprovizionare intern nu este încă sub presiune. În timp ce industria în ansamblu pare să reziste, virusul a zdrobit producătorii mici. De exemplu, în regiunea Alberta, 23 de locații au fost infectate până pe data de 3 mai, iar producătorii au pierdut aproximativ 600.000 de păsări până pe 28 aprilie, potrivit datelor CFIA citate de site-ul theglobeandmail.com.
Virusul nu a influențat prețul cărnii de pasăre
Un român mănâncă, în medie, 28 de kilograme de carne de pui pe an, potrivit Institutului Național de Statistică, iar cea mai mare parte din aceasta, de la fermele din țară. Creșterea consumului de carne de pui s-a făcut remarcată anul trecut la nivel mondial, iar țara noastră nu a făcut excepție de la acest trend. Anul trecut s-au consumat în România 500.000 de tone de carne de pasăre, iar 90% din carne a provenit din fermele autohtone. Unul din motivele pentru creșterea consumului este inclusiv prețul mai mic al cărnii de pasăre comparativ cu cea de porc și de vită. Specialiștii spun că prețul nu a fost influențat de gripa aviară, având în vedere că sectorul avicol nu a fost afectat, comparativ cu alte țări, de acest virus. În aceste condiții, scumpirile la raft din ultimele luni au fost generate de creșterea prețurilor la utilități, de scumpirea concentratelor pentru hrana păsărilor etc.