Jurnalul.ro Ştiri Educatie Guvernul joacă alba-neagra cu Educația

Guvernul joacă alba-neagra cu Educația

de Diana Scarlat    |   

Una are, alta n-are, alta e câștigătoare. Este vorba despre școli, grădinițe, creșe și centre after-school, despre care membrii Guvernului au dat declarații contradictorii, ieri, ca la „alba-neagra”. Trecerea peste pragul de 3 la mie a ratei contaminării cu SARS-CoV2 implică și intrarea școlilor în scenariul roșu, în zonele unde se înregistrează aceste creșteri. Astfel, școlile din București sunt închise, de astăzi, pentru cel puțin 14 zile. Executivul nu a reușit să anticipeze această situație, deși creșterea numărului de cazuri de contaminare era evidentă. Ieri, pe ultima sută de metri, ministrul Educației și premierul s-au contrazis în declarații, în legătură cu închiderea creșelor și a centrelor after-school, în cazul închiderii tuturor instituțiilor de învățământ.

Suspendarea activităţilor didactice faţă în faţă este hotărâtă de comitetele judeţene sau municipale pentru situaţii de urgenţă, iar MEC ia decizii la nivel național. Regula a fost stabilită de Guvernul Orban, dar premierul n-a înțeles-o. Monica Anisie, ministrul Educației, a explicat de ce unităţile de învăţământ din Capitală au continuat să funcţioneze în scenariul 2, hibrid, chiar dacă s-a depășit pragul de 3 la mie, cât timp nu a luat o hotărâre Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU). Iar decizia se poate lua de la o zi la alta, astfel încât toată lumea e bulversată. Ministrul Educației a mai spus că ar trebui să se închidă toate unitățile de învățământ, de stat și particulare, inclusiv creșele și centrele after-school, dacă se va intra în scenariul roșu.

Totuși, pentru premierul Ludovic Orban nu pare la fel de logic.

 

Orban nu-și cunoaște propriile ordine

Premierul demonstrează, astfel, că nici măcar nu înțelege cine decide închiderea unităților – adică nu MEC, ci CMBSU sau comitetele județene. „Reglementările privitoare la situaţia modului de organizare a procesului educaţional se referă la învăţământ şi la preşcolari, adică la grădiniţă. Cele două trepte, 1 şi 3 la mie, nu afectează desfăşurarea altor activităţi, cum sunt activităţile în
creşe şi în afterschool-uri. Nu fac obiectul reglementării. Odată cu organizarea cursurilor online, afterschool-ul normal nu prea mai poate să funcţioneze, pentru că dacă elevii nu se duc la şcoală şi participă online la procesul educaţional, şi after-school-
ul nu va mai putea funcţiona, dar after-school-urile şi creşele nu sunt în cadrul reglementărilor. În cazul în care optează să funcţioneze, vor funcţiona. Nu fac parte din activităţile care intră sub restricţii atunci când este depăşit indicele de 3 la mie”, a spus Ludovic Orban.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri