Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Guvernul mută din buzunarul statului în cel al  privatului 876 de lei pe angajat

Guvernul mută din buzunarul statului în cel al  privatului 876 de lei pe angajat

de Valentin Gros    |   

Modificări în administrarea fondurilor de pensii: actualii guvernanţi intenţionează să ia de la stat şi să dea la privaţi, după ce precedenţii procedaseră exact invers. În urma acestei măsuri, sectorul public va suferi o diminuare procentuală a încasărilor, chiar dacă sumele brute vor creşte, ca urmare a majorării salariilor. În timp ce Executivul îşi argumentează punctul de vedere cu exemple de la ţări dezvoltate, sindicaliştii se arată neîncrezători, motivând că pentru angajaţi, nu există siguranţa unor venituri certe, la retragerea din activitate.

 

Executivul PSD-ALDE a micşorat, în noiembrie 2017, contribuţia la Pilonul II de pensii, de la 5,1% la 3,75%, iar noul nivel a funcţionat de la 1 ianuarie 2018 şi până în prezent. Acum, Guvernul PNL a decis să aplice o majorare. „Din 2021, revenim să creştem contribuţia la Pilonul II de pensii în doi paşi, gradual. În prima fază, cred că o să fie 5%, apoi la 6%”, a declarat recent ministrul Finanţelor, Florin Câţu.

Contribuţia teoretică aferentă Pilonului II era, la 30 septembrie 2019, de 191 lei, la un salariu mediu brut de 5.091 lei pe lună, conform datelor publicate de Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR). În acelaşi timp, contribuţia totală de asigurări sociale se ridica la 1.273 de lei, astfel că statului, administratorul Pilonului I, îi revenea o sumă de 1.082 de lei.

Fondurile de pensii private obligatorii aveau aproape 7,4 milioane de participanţi în septembrie, lună în care au fost virate contribuţii pentru peste 3,9 milioane de participanţi.

 

Cine pierde, cine câştigă

 

Anul viitor, salariul mediu lunar brut urmează să ajungă la 5.836 lei, potrivit Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză (CNSP). Contribuţia totală se va cifra la 1.459 lei. În cazul în care contribuţia la Pilonul II va fi de 5%, aceasta va reprezenta 292 de lei, iar statul va primi de la salariatul mediu 1.167 de lei. Dacă s-ar menţine cota de 3,75%, Pilonull II ar lua 219 lei, iar sectorul public, 1.240 de lei. Cu 73 de lei în plus faţă de situaţia cu 5% contribuţie. Un total de 876 de lei pe întreg anul 2021. Practic, statul va încasa de la angajat mai mulţi bani, pentru că retribuţiile vor fi mai mari decât la ora actuală, dar îi va reveni un procentaj mai mic.

 

Nimeni nu ştie dacă Pilonul II va asigura cel puţin veniturile din Pilonul I, după o acumulare de lungă durată, de 30-40 de ani. Această problemă trebuie să facă obiectul unui consiliu tripartit şi nu să stea la decizia unui guvern interimar.

Bogdan Hossu, liderul CNS „Cartel Alfa”

 

Anglia şi Noua Zeelandă au schimbat sistemul

 

„Sunt ţări dezvoltate care s-au lovit de această problemă”, a spus Florin Câţu, ministrul Finanţelor. El a arătat că „Noua Zeelandă şi Anglia au schimbat deja sistemul de pensii şi dau o mai mare atenţie pilonului de pensii private”, pentru că „de acolo ai un randament şi de acolo poţi să-ţi asiguri o pensie mai mare”. În opinia ministrului, o majorare a contribuţiei la Pilonul II „nu este de ajuns”. Câţu crede că „va trebui să reformăm întregul sistem de pensii”, şi a argumentat că „fără o reformă clară nu vor mai fi bani”

 

 

Subiecte în articol: fonduri de pensie
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri