Jurnalul.ro Ştiri Politică Guvernul Orban pregătește reîntoarcerea legilor Justiției la modelul Monicăi Macovei

Guvernul Orban pregătește reîntoarcerea legilor Justiției la modelul Monicăi Macovei

de Ion Alexandru    |   

Klaus Iohannis i-a convocat, ieri, la Palatul Cotroceni, pe premierul Ludovic Orban și pe ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, pentru a definitiva forma în care vor fi modificate legile Justiției. Acte normative aflate în vigoare, într-o formă declarată deja constituțională de CCR. Mizele sunt desființatea SIIJ, reducerea stagiului pentru ocuparea funcției de procuror la DNA și DIICOT, dar și redarea dreptului președintelui României să respingă, ori de câte ori vrea, numirea unui procuror într-o funcție de conducere la parchetele superioare. Planul va fi pus în “dezbatere publică”, PNL intenționând să opereze aceste modificări după alegerile parlamentare. 

 

Conform informațiilor semioficiale, care urmau să devină oficiale aseară, după închiderea ediției, când ministrul Predoiu avea programată conferință de presă, Palatul Cotroceni și Executivul liberal vor să modifice toate cele trei legi ale Justiției – atât Legea 303/2004, privind statutul judecătorilor și procurorilor, Legea 304/2004, privind organizarea judiciară, precum și Legea nr. 317/2004, privind Consiliul Superior al Magistraturii.

 

Președintele a dat aceste dispoziții încă din vară

 

Principala temă este, evident, desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, subiect aflat printre primele măsuri trecute în programul de guvernare, atât cu ocazia învestirii Guvernului Orban 1, în noiembrie 2019, cât și cu prilejul învestirii Guvernului Orban 2, în luna martie a acestui an. Tema a fost, de altfel, uzitată în timpul celor două campanii electorale de anul trecut. În 26 august, Klaus Ioghannis dădea semnalul că legile Justiției trebuie corectate chiar în această toamnă. “Vom avea proiectele care vin să repare legile justiţiei şi care să redea şi demnitate, şi posibilitate judecătorilor, procurorilor să facă ordine şi în aceste dosare care sunt restante”, spunea, atunci, președintele.

 

Procurorii fără experiență au din nou șansa să lucreze la DNA 

 

A doua temă, însă, care urmează să facă parte din proiectul acestor modificări, este revenirea la situația legală în care președintele României poate respinge, de câte ori dorește, și nu doar o singură dată, o propunere pentru numirea unui procuror în funcții de conducere la vârful PCCJ, DNA sau DIICOT. Mai mult, se dorește revenirea la sistemul modificat de PSD, în sensul scăderii vechimii în profesie a unui procuror, pentru a putea ocupa o funcție de execuție la parchetele specializate. 

 

 

 


DNA-ul Pădurilor este neconstituțional

Curtea Constituțională a venit, ieri, cu o decizie pe placul Guvernului PNL, declarând neconstituțională legea adoptată de Parlament și inițiată de USR, prin care s-a decis înființarea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu. PNL a fost singurul partid care s-a opus înființării acestei structuri, legea trecând de legislativ cu voturile celor de la PSD. Ulterior, liberalii au atacat actul normativ la Curtea Constituțională. 


 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri